145

Timmermans onthult heftig detail vliegramp MH17

Update: Timmermans biedt nabestaanden excuses aan ... Recherche bevestigt: één passagier had zuurstofmasker op ... Onthulling dat slachtoffer MH17 gevonden werd met zuurstofmasker is wereldnieuws

Een slachtoffer van de fatale vlucht MH17 is gevonden met een zuurstofmasker voor zijn mond. Dat heeft scheidend minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanavond gezegd in het VARA-programma Pauw.


Updates onderaan artikel
Een opmerking van Pauw over de veelgeprezen VN-speech van Timmermans, ontlokte bij de minister de woorden:

U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen.”

Een opmerkelijke uitspraak, aangezien deskundigen eerder verklaarden dat de passagiers direct omkwamen door de raketinslag of op zijn minst bij de inslag het bewustzijn zouden zijn verloren. 

Kijk het hele interview van Jeroen Pauw met minister Timmermans hier terug.

Update 10.57
Haagse bronnen melden aan de NOS dat de uitspraak van Timmermans op onwaarheden berust. Het OM komt donderdag nog met een reactie. Timmermans zwijgt nu in alle talen. Nabestaanden zijn geschokt door de uitspraken van Timmermans. 

Update 11.20
Eén van de passagiers van vlucht MH17 had inderdaad een zuurstofmasker om de nek. Dat heeft de recherche bevestigd. Geen enkele andere passagier droeg een masker, zo meldt NOS op basis van een informatiebrief aan de nabestaanden van de slachtoffers. De recherche heeft de brief aan de nabestaanden verstuurd na de uitspraak van Timmermans in Pauw.

NOS schrijft:

Volgens de recherche gaat het om een Australische passagier. Het masker was met een elastiek bevestigd om de nek van het slachtoffer. Het NFI heeft het masker onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en dna, maar dat leverde niets op. Het is onbekend hoe en wanneer het masker om de nek van het slachtoffer is gekomen.

“De betrokken nabestaanden” zijn daar volgens de recherche over geïnformeerd toen die uitslag bekend werd. Het is niet verder naar buiten gebracht omdat het OM er verder nog geen conclusies aan kan verbinden en er nog onderzoek naar doet.

Update 13.00 uur:
De onthulling van Timmermans over het slachtoffer van de vliegramp die gevonden werd met een zuurstofmasker op haalt wereldwijd het nieuws. 

News Australia: Malaysia Airlines MH17 passenger had oxygen mask on — Dutch Foreign Minister

BBC: MH17 crash: Dutch minister says passenger ‘wore oxygen mask’

Update 13.30 uur:
Minister Timmermans heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vliegramp, over zijn uitspraken bij Pauw:

“Het laatste wat ik wil doen is mensen laten schrikken die het al zo ontzettend moeilijk hebben, en dat heb ik wel gedaan. Zeker de nabestaanden wil ik hiervoor mijn verontschuldigingen aanbieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)