24

Timmermans wil dat EU hulp aan Egypte opschort

Video: Regime lanceert online propagandacampagne 'Wij zijn de ware gematigde islam'

“Wat Nederland betreft dienen aan de gebeurtenissen van de afgelopen dagen concrete gevolgen te worden verbonden” schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer over Egypte.


Timmermans wil dat  “de mogelijkheden voor verdere opschorting van de steun en de criteria voor eventuele hervatting in kaart worden gebracht”. Woensdag vergadert de minister met zijn Europese collega’s over de situatie in Egypte. 

De douane in Nederland heeft al opdracht gekregen de export van militaire goederen naar het land tegen te houden. De EU maakte al eerder bekend de relatie met het land te willen heroverwegen. Na de val van Mubarak werden er 5 miljard aan hulp en leningen toegezegd om de overgang naar democratie bevorderen.

Het regime in Egypte is ondertussen een online campagne gestart die de internationale gemeenschap moet overtuigen van de rechtvaardigheid van de militaire coup. In een 36 minuten durend video-exposé wordt in het Engels uiteengezet waarom het leger gedwongen was in te grijpen. Zie hierboven een ingekorte versie. In de video wordt de Moslim Broederschap neergezet als de aanstichter van het geweld. 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)