79

Toch nog een witte kerst dankzij de NPO

NPO blundert met ‘kerst vieren we samen’-reclame … Want samen, dat zijn alleen witte Nederlanders 

De NPO heeft een kerstpromo gemaakt ter promotie van de kerstprogrammering op NPO 1. Onder het motto: ‘Kerst vieren we samen’. Maar wie de promo bekijkt, valt op dat dat ‘samen’ louter uit witte Nederlanders bestaat.


Ook Norbert ter Hall valt op dat de kerstpromo een nogal kleurloze parade is. In NRC Handelsblad schrijft hij:

“De kerstpromo van dit jaar bestaat uit een collage van fragmenten uit de programma’s die de verschillende omroepen speciaal voor de feestdagen op hun meest bekeken zender gaan uitzenden en eindigt met de slagzin ‘Kerst vieren we samen’.

Een cynischer motto is nauwelijks denkbaar als je de parade van alleen maar witte, Noord-Europees ogende presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek ziet. Dat ‘samen’, zo moet je concluderen, is bij de NPO beperkt tot blije blanke blozende Nederlanders. (Als u het niet gelooft, kijk de promo terug via nrc.nl, hij zit in de online versie van dit stuk.)

De vraag is nu natuurlijk of er sprake is van opzet. Uit ervaring weet ik dat het promobeleid een serieuze business is in Hilversum. Hele afdelingen houden zich bezig met welke beelden er wel en niet in moeten, welke muziek er onder moet, welke voice-overs en welke slagzinnen. Toeval bestaat niet in promoland.”

Geef een reactie

Laatste reacties (79)