Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toch stemmen met verlopen paspoort

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
paspoort-verlopen-300px
Kabinet wijzigt beleid na evaluatie verkiezingen
Bij de Kamerverkiezingen mogen mensen ook stemmen als hun identiteitsbewijs is verlopen. Het kabinet wil het zo vooral voor ouderen makkelijker maken om hun stem uit te brengen.
In de praktijk komt het nogal eens voor dat mensen niet naar het stembureau gaan omdat ze zich niet kunnen legitimeren. De regering wil die drempel weer verlagen door toe te staan dat mensen ook mogen stemmen met een identiteitsbewijs dat tot maximaal vijf jaar verlopen is.
Het kabinet wil ook de organisatie van de verkiezingen verbeteren door de inzet van extra tellers, een zorgvuldiger selectie van stembureauleden, meer aandacht voor het instructiemateriaal voor stembureauleden en – op termijn – beter telbare stembiljetten.
Het kabinet neemt deze maatregelen na een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Er hebben die dag zes miljoen mensen hun stem uitgebracht. Naar schatting werden 60.000 mensen weggestuurd uit het stemlokaal omdat zij zich niet konden identificeren, zo meldt NOS.nl. Daarvan kwamen de helft terug naar het stemlokaal om met een geldig id-bewijs alsnog te stemmen.
Foto: Jeroen Mirck (Joop.nl)

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.