9

‘Toegangsverbod journalisten bij rechtzaak Wilders is in strijd met persvrijheid’

NVJ dient klacht in bij Amsterdamse rechtbank

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het ‘zeer discutabel’ dat journalisten woensdag geen toegang kregen tot het Amsterdamse rechtbank. Daar werd het bezwaar van Geert Wilders tegen zijn vervolging behandeld. “Een ernstig incident.”

NJV-secretaris Thomas Bruning heeft begrip voor het achter gesloten deuren laten plaatsvinden van de behandeling van het bezwaar. Het algeheel weigeren van journalist in het paleis van justitie is echter in strijd met de persvrijheid, vindt hij.

Dit gaat om een zaak met een grote maatschappelijke impact. Als er ergens een reden is om de pers erbij te hebben, dan is die hier wel. Om dan het hele gerechtsgebouw te sluiten voor journalisten, doet geen recht aan de publieke functie die een rechtbank heeft.”

Een woordvoerster van de rechtbank Amsterdam laat weten journalisten de toegang tot het gebouw te kunnen ontzeggen ‘als wij dat nodig vinden’.

Dat was ook zo bij de behandeling van de zaak tegen DSB. Toen kwam geen enkele journalist de rechtbank binnen.”

De NVJ-secretaris zegt een klacht in te dienen. “Het signaal is dat een rechtbank dit soort dingen niet zomaar moet kunnen beslissen. Ze moeten met goede argumenten komen waarom dit nodig was. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.”

Geef een reactie

Laatste reacties (9)