Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toerist blijft welkom in Amsterdamse coffeeshop

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CoffeeshopAmsterdam_300.jpg
Update: Minister van Justitie: Amsterdam te voorbarig ... Burgemeester van der Laan: Buitensluiten leidt tot meer overlast
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan houdt de coffeeshops in zijn stad open voor toeristen. Daarmee wil hij voorkomen dat het buitensluiten van toeristen tot meer overlast leidt.
Update 14.00 Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft geen toestemming van minister Opstelten om toeristen toe te laten in coffeeshops, meldt de NOS. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat Van der Laan voorbarig is met zijn conclusie dat het regeerakkoord daarvoor ruimte biedt. De woordvoerder van Opstelten zegt dat er maatwerk komt, maar hoe dat uitpakt moet nog worden uitgewerkt. Daarvoor komt nog nader overleg met gemeenten.
Eerder In het nieuwe regeerakkoord staat dat de wietpas verdwijnt. De maatregel die tot stand kwam in kabinet Rutte I. De nieuwe regels stellen dat klanten zich nog wel moeten legitimeren en ook moeten ze kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen.
Ook staat in het akkoord dat de regels in overleg met de gemeenten moeten worden kortgesloten. Iets waar Van der Laan direct op anticipeert. Hij wil de coffeeshops ook volgend jaar open houden voor toeristen. In de Volkskrant zegt hij:
Die toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs – alles wat we hadden aan ellende komt weer terug.
Amsterdam telt 220 coffeeshops. Naar schatting bezoeken 1,5 miljoen van de 7 miljoen toeristen in Amsterdam een coffeeshop. Van der Laan belooft minister Opstelten dat de criminaliteit en overlast rondom de coffeeshops wordt aangepakt. Ook zal hij er alles aan doen om het drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan.
Niet alleen Amsterdam, maar ook Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn tegen de invoering van de wietpas, maar bij deze steden is nog niet duidelijk of ook zij hun coffeeshops zullen openhouden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.