Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toestel Air Algérie neergestort

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Algerie_300.jpg
Update: Het vliegtuig had 116 mensen aan boord en verdween boven Mali van de radar ... Dochter Cubaanse president zat ook in vliegtuig ... Aanslag is uitgesloten
Een vlucht van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie is neergestort vlakbij de hoofdstad Niamey in Niger. Dat zeggen China’s nieuwsorganistie CCTV en het Zuid-Afrikaanse EWN. Air Algérie voerde de vlucht uit met een gehuurd toestel van de Spaanse vliegmaatschappij SwiftAir.
RTEmagicC_TweetAlgerie.jpg
Het vliegtuig was onderweg van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Fasso naar de Algerijnse hoofdstad Algiers. Het zou vliegen over het Oosten van Mali waar Nederlandse militairen zijn gelegd. Het toestel had 116 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord.
Het toestel met vluchtnummer AH5017 verdween boven Mali van de radar. Volgens de Weather Channel was er daar sprake van noodweer. Swiftair laat in een verklaring weten dat het toestel om 5.10h lokale tijd had moeten aankomen, maar dat is niet gebeurd.  APS meldt dat het calamiteitenplan in werking treedt, zoals het protocol voorschrijft.
De Franse minister van Transport zegt tegen France24 dat in de Airbus MD-83 veel Fransen zaten. Een andere Franse woordvoerder liet aan de Associated Press weten dat het onwaarschijnlijk is dat het vliegtuig is neergeschoten. Er waren geen gevechtsvliegtuigen in de buurt en Noord-Mali, waar het vliegtuig is verdwenen, heeft geen wapens in het bezit die het vliegtuig hadden kunnen neerhalen.
Update 14.20 uur
Commandant Koko Essien van de VN-missie Minusma in Mali bevestigt dat het toestel is neergekomen in noord-Mali. Het toestel is neergekomen ergens tussen Gao en Tessalit, aldus Essien.
Update 16.12 uur
Er zouden zeker tien nationaliteiten aan boord van het vliegtuig zijn. Een Franse woordvoerder meldt dat er 51 Fransen in het toestel zaten en het Libanese consultaat heeft bevestigd dat er 20 Libanezen aan woorden waren. Ook zouden er 5 Canadeze in het vliegen hebben gezeten.
Update 17.39 uur
Mariela Castro, de dochter van de huidige Cubaanse president Raul en nicht van oud-president Fidel Castro, zat ook in het vliegtuig. Het vliegveld van Ouagadougou heeft dat bekend gemaakt. Ook publiceerde ze de lijst van de nationaliteiten van de slachtoffers. Daarbij zitten ook 26 Burkinabe’s, 5 Canadezen, 4 Duitsers, éém Luxemburger en één Zwitser. 
cc-foto: Caribb
Dit bericht wordt verder aangevuld

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.