5

‘Toezicht op AIVD moet anders’

Commissie luidt de noodklok: toetsing moet niet langer achteraf plaatsvinden, maar vooraf 

De acties van de Nederlandse veiligheidsdiensten zouden niet achteraf, maar juist vooraf moeten worden getoetst. Harm Brouwer, voorzitter van de commissie die het toezicht op de diensten uitoefent, pleitte daar disndag in de Eerste Kamer voor. Het oordeel dat uit de toetsing voortvloeit moet bovendien een bindend karakter krijgen.

Nu is het zo dat de AIVD en zijn militaire evenknie, de MIVD, achteraf pas worden gecontroleerd. De conclusies van de Commissie van Toezicht zijn bovendien niet bindend. Die toetsing achteraf staat volgens Brouwer dan ook op een ‘hellend vlak’. Hij benadrukt dat het rechterlijk toezicht in het algemeen marginaal is.

Burgers zijn volgens Brouwer doorgaans niet op de hoogte van het handelen van de inlichtingendiensten. Als gevolg hiervan kunnen ze lastig aantonen dat een dienst fout zit. Daarom pleit Brouwer voor een nieuw systeem. Als voorbeeld noemt hij België:

België kent toetsing vooraf van de zwaarste bijzondere bevoegdheden, zoals telefoon- en internettaps.

Het Nederlandse parlement is nu aan zet om het toezicht te verbeteren, aldus de CITV-voorzitter Brouwer.

Dinsdag spreekt de Eerste Kamer met deskundigen over spionage en het vergaren van metadata, naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden.

Nu.nl: Commissie luidt noodklok over toezicht op AIVD

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (5)