24

Tofik Dibi: RvS de mist in met kritiek op Maurowet

De Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht over de 'wortelingswet' voor jonge asielzoekers... Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi is dit onterecht

De Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht over de ‘wortelingswet’ voor jonge asielzoekers. Het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie is volgens de RvS onnodig, ondoelmatig en oneerlijk. ‘Onterecht’ zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. Zo meent de RvS dat de minister voldoende ruimte heeft vanwege zijn discretionaire bevoegdheid om uitzonderingen te maken, maar juist die bevoegdheid is in het gedoogakkoord aan banden gelegd, aldus Dibi.


De RvS noemt de wet onnodig omdat schrijnende gevallen bij de minister kunnen aankloppen. Verder is het volgens het advies ondoelmatig, omdat gezinnen zouden kunnen worden uitgelokt de procedure te rekken tot een kind acht jaar in Nederland is. Daarover zegt Dibi dat juist de procedure verkort moet worden tot 1 jaar. Dan is rekken onmogelijk. Ook zou het volgens de Raad van State oneerlijk zijn tegenover gezinnen met kinderen die reeds zijn terug gekeerd naar hun land van herkomst. Dat laatste argument weerlegt Dibi door te stellen dat dit bij wetgeving nu eenmaal vaak het geval is.

Maandagmiddag om 14.00 wordt er in de Tweede Kamer gestemd over het wetsvoorstel. Bekend is al dat de VVD en de PVV tegen zullen stemmen. ChristenUnie en de PvdA hopen nu dat een aantal Kamerleden van het CDA voor het voorstel zullen stemmen, waardoor een krappe meerderheid ontstaat.

Dibi reageert verder op Twitter:

We gaan de RvS overtuigen. Niks doen is geen optie.

cc-foto: Pietplaat

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)