13

Tony Blair: ‘Brown was een ramp’

In zijn langverwachte memoires schrijft Blair dat zijn opvolger Brown het verprutst heeft … Boek is munitie voor richtingenstrijd in Labour

“Het zou nooit gaan werken met hem”, schrijft Blair over de voormalige premier van Groot-Brittannië. In zijn memoires komt Blair tot de conclusie dat Brown een ramp is geweest als premier en dat hij wist dat Labour de verkiezingen van 2010 niet zou winnen. Brown heeft ‘nul emotionele intelligentie’, heeft de succesformule van New Labour totaal laten varen en zijn eigen plan getrokken, vindt Blair.

In het boek verdedigt Blair naast de hervormingen van New Labour op het gebied van overheidsdiensten en sociale zekerheid ook de oorlog in Irak. Hij twijfelt geen moment aan de Britse deelname. Maar voor het eerst wordt duidelijk hoe persoonlijk hij geraakt was door de omverwerping van Saddam Hoessein in 2003. De nachtmerrie die zich daarna in Irak ontvouwde voelt nog steeds als een kwelling schrijft hij, omdat hij de chaos na de val niet had zien aankomen. “Een groot deel van mijn leven dat me nog rest zal ik wijden aan het streven naar vrede in het Midden-Oosten en aan de interreligieuze hereniging met de moslimwereld”, citeert The Guardian uit het boek.
Zijn opvolger Gordon Brown verloor in mei de Britse verkiezingen waardoor Labour nu op zoek moet naar een nieuwe leider. De memoires van Blair, premier van Groot-Brittannië van 1997 tot 2007 en daarmee de langst regerende Labour-premier uit de Britse geschiedenis, worden gezien als een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe Labour-leider. 

In zijn boek noemt hij geen van de kandidaten, maar zijn standpunten pakken toch enigszins nadelig uit voor Ed Miliband. Blair valt hem indirect aan door te stevig te benadrukken dat het geen goed idee is je te profileren als sterke economische speler. Kiezers zullen volgens hem nooit stemmen op een partij die geen geloofwaardige oplossing biedt voor schatkisttekort.
De strijd voor de nieuwe verkiezingen zal gaan tussen de broertjes Ed en David Miliband. Ed kiest voor de klassieke arbeidsthema’s, terwijl David juist een nieuwe weg wil inslaan. Maandag sloot Lord Peter Mandelson zich aan bij het David-team. Mandelson, de belichaming van het begrip spindoctor, wordt gezien als een van de architecten van een grote partijvernieuwing in de jaren negentig.  

The Guardian: Tony Blair: I knew Gordon Brown would be a disaster
cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (13)