36

Top ABN Amro betuigt spijt over mislukte graaipoging

Zalm: 'We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen te herstellen'

Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, verklaart in een toelichting bij de kwartaalcijfers de verhoging van het vaste salaris te betreuren. Eerder dit jaar stak er een storm van publieke verontwaardiging op over de salarisverhoging van een ton die de leden van de Raad van Bestuur zichzelf toe kenden.

De bank die in 2008 met miljarden overheidsgeld in allerijl werd genationaliseerd om ondergang te voorkomen, behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 543 miljoen euro, het hoogste resultaat in 4 jaar tijd.

In een toelichting schrijft Zalm, die zelf overigens geen salarisverhoging kreeg:

Het eerste kwartaal werd ook gekenmerkt door de publiciteit rondom de compensatie voor de afschaffing van de variabele beloning van de Raad van Bestuur. We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN AMRO, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden. Om deze reden hebben we de verhoging teruggedraaid. We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN AMRO te herstellen en zullen hier hard aan werken, door elke dag weer het klantbelang centraal te stellen.

Het mea culpa is opmerkelijk omdat de bank pas na lang aarzelen afzag van de graaipoging door de top. De bank wilde de salarisverhoging aanvankelijk niet terugdraaien en hielden vast aan afspraken die waren gemaakt met minister Dijsselbloem. Pas nadat er een grote politieke rel losbarstte en Dijsselbloem de beursgang uitstelde draaide de top de eigen salarisverhoging terug. Bij de bank werden de afgelopen jaren duizenden medewerkers op straat gezet.

foto:  ANP / Remko de Waal. CEO Gerrit Zalm (R) en CFO Kees van Dijkhuizen

Geef een reactie

Laatste reacties (36)