27

Top justitie nauw betrokken bij fotoshoot Van der G.

Terreurbestrijders deden wat de rechter juist verbood

Topambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie waren al veel langer op de hoogte van de plannen voor de beruchte fotoshoot van de vrijgekomen moordenaar van Fortuyn. Dit is in strijd met wat minister Van der Steur (VVD) tegenover de Kamer beweerde.

NRC onthult de nauwe betrokkenheid van het ministerie:

Het maken van de foto in mei 2014, twee weken na de voorwaardelijke vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn, gebeurde namelijk in nauw overleg met de NCTV (nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid), zo is door verscheidene justitiële bronnen aan NRC bevestigd. (…) De NCTV valt rechtstreeks onder de minister, destijds was dit Ivo Opstelten. Het hoofd van de NCTV, Dick Schoof, zit als topambtenaar in de bestuursraad van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zei gistermiddag in afwachting van een brief van de minister aan de Kamer niet publiekelijk te willen reageren. 

Paparazzi StatueOpstelten (VVD) verwees op vragen van de krant door naar de huidige minister en de voormalig staatssecretaris Teeven (VVD) verklaarde niets van de fotoshoot te hebben geweten.

De fotoshoot is ook saillant omdat de rechter in het vonnis expliciet bepaalde dat Van der G. geen contact mocht opnemen met de media. Justitie doorkruiste de geest van dat vonnis en wilde met het orkestreren van de fotoshoot voor De Telegraaf de jacht van paparazzi op de veroordeelde verminderen en zijn resocialisatie zou vergemakkelijken. Die jacht was in volle gang omdat voor de eerste foto door de media een hoge vergoeding betaald zou worden. Voor het maken van de door justitie gewenste foto werd een voormalige lijfwacht van topcrimineel Willem Holleeder ingezet die opereert onder de naam ‘I Shoot People’ en vaak voor De Telegraaf werkt.

Eerder: OM keurde fotoshoot goed

cc-foto: Kurt Bauschardt

Geef een reactie

Laatste reacties (27)