Laatste update 10:17
35

Topambtenaren hielden waarheid achter over toeslagen

De twee hoogste ambtenaren bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën hielden zich vorig jaar van de domme bij de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag. Ze hadden kennis van een memo uit 2017 waarin werd aangedrongen op compensatie voor de gedupeerde ouders, maar verzwegen dat onder ede. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

De voormalige baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek beweerde in zijn verhoor voor de ondervragingscommissie dat hij het memo ‘op geen enkele manier’ kende, en dat hij pas kennis nam van de inhoud door publiciteit in najaar 2020. De toenmalige hoogste ambtenaar van het ministerie van financiën Manon Leijten zei tegen de ondervragingscommissie dat zij zich niet kon herinneren het memo te hebben gelezen.

In het memo, dat werd opgesteld door de hoogste juriste bij de afdeling toeslagen, staat dat het stopzetten van de toeslagen onrechtmatig was en dat 300 ouders gecompenseerd zouden moeten worden.

Uijlenbroek en Leijten wisten dit: zij waren in 2019 aanwezig bij een crisisoverleg waar het memo op tafel kwam. Van Leijten is bekend dat zij het memo ook heeft gelezen.

SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt zich af of de twee topambtenaren meineed hebben gepleegd tijdens hun verhoor bij de parlementaire ondervragingscommissie. Omdat meineed strafbaar is, wil de SP’er dat de parlementair advocaat daarnaar kijkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)