96

Topman Rode Kruis levert onder dwang salaris in

UPDATE SNV negeert oproe Verhagen. Minister treedt op na klacht SP

De directeur van het Rode Kruis laat noodgedwongen zijn salaris verlagen. Als hij dat niet doet dreigt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de subsidiekraan dicht te draaien.

Dit meldt de Volkskrant maandag. Ook de directie van SNV Nederland moet inleveren, omdat minister Maxime Verhagen geen genoegen neemt met  bevriezing van de salarissen.

Om de komende jaren voor subsidie in aanmerking te komen, mogen medewerkers van ontwikkelingsorganisaties per jaar niet meer verdienen dan een directeur-generaal bij de rijksoverheid, circa 121.000 euro. Directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis, die naar eigen opgave 141.828 euro verdient, “is bereid salaris in te leveren om per 1 januari 2011 aan de nieuwe code te voldoen”.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die de kwestie aankaartte, wantrouwt de aangekondigde salarisverlaging bij het Rode Kruis.

De organisatie wijst er bijvoorbeeld op dat de directeur 40 uur per week werkt, terwijl de norm gebaseerd is op 36 uur. Dat lijkt op het ontduiken van regels.”

Uit jaarverslagen van het Rode Kruis maakt Irrgang op dat Breederveld door allerlei toeslagen ruim twee ton verdient. Het Rode Kruis bestrijdt dat. Irrgang wil dat minister Verhagen ingrijpt, zoals de CDA-bewindsman onlangs deed bij SNV, een grote adviesorganisatie voor ontwikkelingswerkers. SNV-directeur Dirk Elsen verdient 160.000 euro (eveneens op basis van een 40-urige werkweek). Na een ‘moreel appel’ van Verhagen aan verschillende SNV-topfunctionarissen om hun salarissen te verlagen, wilden zij niet verder gaan dan het bevriezen ervan. Daarop legde de minister de organisatie een strafkorting op van ongeveer een ton.

SNV Nederland valt volgens de Volkskrant onder een aparte regeling die nog tot 2015 van kracht is. Bij een nieuwe subsidieovereenkomst moeten de salarissen daadwerkelijk omlaag.

Op de foto: Rode Kruis-directeur Cees Breederveld (links) en bestuurslid Paul Rosenmöller brengen in 2006 een nacht door in een tent op de Dam in Amsterdam uit solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. (ANP)

Update 22:00 Ontwikkelingsorganisatie SNV negeert de eis van demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) om het salaris van de directie te verlagen. De raad van toezicht vindt dat het directiesalaris redelijk is, dat de beloning binnen de subsidieovereenkomst met het ministerie past en ook binnen andere normen valt. Dat meldt NRC Handelsblad.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)