Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topmanagers liegen bij voorkeur in de wij-vorm

  •  
21-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fuld_300.jpg
Bewering 'we doen het fantastisch' is vaak teken dat het slecht gaat
Onderzoekers van de Californische Stanford University bekeken 30.000 persconferenties van CEO’s die hun kwartaalcijfers presenteerden. In 10 procent van de gevallen bleek achteraf dat ze spijkerhard hadden staan liegen.
De leugenaars verhulden dat het slecht ging met het door hen geleide bedrijf. De onderzoekers bekeken wat voor taal ze daarbij gebruiken en hoe die verschilt van managers die niet de boel bij elkaar verzinnen.
Opvallend is dat managers die slecht nieuws proberen te verdoezelen vaak in de ‘wij’-vorm spreken. En er viel nog iets anders op, meldt BNR:
Zo hebben topmannen die doelbewust een beter beeld willen geven van hun bedrijf de neiging te generaliseren, zagen de onderzoekers. Zij gaan doelbewust niet op details in, maar praten in algemeenheden.
cc-foto: World Economic Forum. Richard Fuld, CEO van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en een van de hoofdverdachten in de bankroof die bekend staat als ‘de kredietcrisis’.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.