29

Tories: ‘Pas de berichtgeving aan of we bezuinigen de BBC kapot’

Tom Baldwin, senior adviseur van Ed Miliband, beschuldigt Conservative Party van David Cameron van vuil spel

Hooggeplaatste leden van de Conservative Party (beter bekend als de Tories) zouden tijdens de verkiezingen geprobeerd hebben de verslaggeving van de BBC te beïnvloeden. BBC-bestuurders en journalisten zouden herhaaldelijk te horen hebben gekregen dat de BBC te maken zou krijgen met ‘verregaande hervormingen’ indien de balans van hun politieke verslaggeving niet in het voordeel van de Tories zou worden aangepast. Dat zegt Tom Baldwin, senior adviseur van Ed Miliband, in the Guardian.

Baldwin schrijft:

BBC-bestuurders en journalisten vertelden me dat er door hooggeplaatste Tories regelmatig en herhaaldelijk gedreigd werd met ‘wat er na de verkiezingen zou gebeuren’ indien ze niet in het gelid zouden springen.

Het is verontrustend dat een democratisch gekozen regering probeert om afwijkende geluiden van een onafhankelijke omroep het zwijgen op te leggen. De Conservative Party is een langlopende campagne gestart, gevoed door de commerciële belangen van een deel van de media, om ’s werelds meest succesvolle staatsgefinancierde publieke omroep weg te zetten als een gigantische linkse samenzwering.

Ik heb mijn eigen frustraties wat betreft de BBC, maar het is een organisatie die te waardevol is om te verliezen. De BBC heeft geïnvesteerd in onpartijdigheid, zoekt naar evenwicht zelfs wanneer dat onmogelijk is en luistert naar en absobeert kritiek van elke politieke partij.” 

Een senior woordvoerder van de Conservative Party noemde de claim van Baldwin ‘complete onzin’. Opvallend is wel dat de Tories sindsdien John Whittingdale, een bekend tegenstander van het Britse systeem waarbij kijk- en luistergeld moet worden betaald ten gunste van de BBC, tot staatssecretaris hebben benoemd.

Cc-foto: screenshot BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (29)