Laatste update 20:41
28

Touroperator biedt vakanties met vluchtelingenhulp aan, goed idee of ramptoerisme?

‘Laat Lesbos stralen met jouw hulp’. Zo begint de tekst van touroperator Sunweb dat zaterdag bekend maakte vakanties naar Lesbos mét vrijwilligerswerk aan te gaan bieden.

De ene middag luier je lekker aan je zwembad in een viersterren hotel, de andere dag help je Syrische vluchtelingen. Goed idee of juist een onzalig plan?

Touroperator Sunweb vond dat eerste. Samen met luchtvaartmaatschappij Transavia en hulporganisatie ‘Movement on the Ground’, waar onder andere presentator Johnny de Mol zich voor inzet, kun je voor rond de vierhonderd euro de komende twee maanden reizen boeken naar het Griekse eiland Lesbos om tijdens een vakantie vluchtelingen te helpen. Daarna begint het vakantieseizoen en worden de reizen weer ‘gewoon’.

Op de site van Sunweb staat te lezen:

Dit is een unieke kans om de helpende hand te bieden in deze bijzondere situatie

Subweb heeft een speciaal weekprogramma opgesteld waarbij toeristen meehelpen met het opvangen van vluchtelingen op het strand en in vluchtelingenkampen.

Dat programma ziet er volgens Sunweb als volgt uit:

Dag 1: Transfer van de luchthaven naar de accommodatie
Dag 2: Rondleiding per minibus door de vluchtelingenkampen
Dag 3: Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdag
Dag 4: Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdag
Dag 5: Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar een vluchtelingenkamp gebracht
Dag 6: Met busjes wordt iedereen opgehaald en naar het strand gebracht voor een werkdagSchermafbeelding 2016-02-20 om 16.59.19

Op internet barstte meteen een discussie los over de vraag of het goed is om op de manier vakanties aan te bieden. Veel mensen reageerden verbijsterd. Het klinkt namelijk nogal tegenstrijdig: eerst lekker ontbijten in je veilige sterren hotel en dan met een tourbusje op pad voor een rondleiding langs de opvangkampen en het bieden van hulpverlening. Vrijwilligerswerk combineren met vakantie leidt niet automatisch tot verbetering van de situatie, menen critici. De vakantie-vrijwilligers hebben vaak geen of te weinig ervaring en lopen daardoor eerder in de weg, is een vaak gehoord tegenargument. Je kunt beter geld doneren aan een goed doel dat het investeert in professionele hulpverleners, dan dat je als onervaren vrijwilliger professionelen voor de voeten loopt.

Maar kunstenares en Joop-opiniemaker Tinkebell twitterde meteen te willen boeken.

Helpen begint met weten wat er aan de hand is. Ik heb mijn reis naar Lesbos al een paar keer uitgesteld. Het is tijd om te gaan.

Volgens Tinkebell is het juist goed als meer mensen met eigen ogen zien hoe de situatie op Lesbos hun mening niet teveel baseren op de soms vertekende beelden in media.

Chaotische situatie
Afgelopen zomer was de hulpverlening op Lesbos nog een chaos. Daarom is het eiland nu bezig met een registratiekantoor voor vrijwilligers. De Stichting Bootvluchteling, die actief is op Lesbos, vindt dat een goed idee, zo schreef het Algemeen Dagblad begin februari. Woordvoerder Ans Boersma in die krant:

Het is goed als afspraken gemaakt worden om het proces te stroomlijnen en beter toezicht te houden. Afgelopen zomer was het een chaos. Vluchtelingen en toeristen liepen door elkaar heen. Soms leek het wel of de Nijmeegse Vierdaagse over Lesbos trok.

Aantal vluchtelingen groeit
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bracht deze week nieuwe cijfers naar buiten over het aantal vluchtelingen dat op de eilanden van Griekenland aankomt. Zo kwamen er donderdag en vrijdag 4.600 en 4.800 vluchtelingen aan. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde van 1.740 mensen per dag. Dit jaar zijn er in totaal 27.555 vluchtelingen aangekomen. In februari vorig jaar waren dat er 2.783.

De vluchtelingenvakanties van Sunweb kunnen worden geboekt in februari en maart en de reizen kosten tussen de 420 en 460 euro. Zowel Sunweb als Transavia zeggen belangeloos mee te werken.

cc foto: Ann Wuyts

Geef een reactie

Laatste reacties (28)