6

Trafigura-consulent blijkt meesteroplichter

Kevin Richard Halligen ontving grote sommen geld van de Nederlandse multinational. Veel andere hoog geplaatste figuren in VS en Groot-Brittanniƫ gedupeerd

Trafigura huurde Kevin Richard Halligen in 2006 in om twee van zijn werknemers vrij te krijgen na hun arrestatie in Ivoorkust. De man blijkt nu een enorme oplichter die zich voordeed als veiligheidsconsulent en een verleden als Britse spion bij elkaar loog. Trafigura, dat ervan werd beschuldigd giftig afval te hebben gedumpt in Ivoorkust, weigert te zeggen voor hoeveel Halligen werd aangenomen. Maar de Amerikaanse krant Washington Post schrijft dat het om miljoenen moet zijn gegaan.

De Washington Post schetst een beeld van Halligen als een bekwame leugenaar en charmeur, die de miljoenen die hij personen en bedrijven afhandig maakte net zo hard weer verbraste in dure hotels en restaurants. 

Momenteel zit hij in een Britse gevangenis en vecht hij zijn uitlevering aan de VS aan. In de jaren voor zijn arrestatie in Engeland had Halligen in Washington met zijn praatjes een heel netwerk van invloedrijke personen ingepalmd, stuk voor stuk mensen met nauwe banden met Amerikaanse inlichtingendiensten. Niet iedereen geloofde dat hij een Britse spion was geweest, maar velen trapten wel in het beeld van een man die connecties had en een specialist op het gebied van veiligheid was. Ze huurden het bedrijf dat hij in Amerika had opgezet voor grote bedragen in. Maar Halligen deed nooit het werk waarvoor hij was aangenomen en de miljoenen verdampten.

Zo verging het ook Trafigura. Halligen ontving maandelijks geld van het bedrijf, maar het is onduidelijk wat hij daarvoor moest doen en hoe hoog het bedrag uiteindelijk is opgelopen. De twee Trafigura-mannen werden in 2007 vrijgelaten en de betalingen aan Hannigan stopten.

Een andere bekende zaak waar de meesteroplichter op werd gezet is die van Madeleine McCann, het Britse meisje dat verdween in Portugal. Het Find Madeleine Fonds maakte eveneens grote sommen geld over naar Halligen, maar stopte daarmee toen maar niet duidelijk werd wat er met het geld gedaan werd. Halligen beweerde dat hij met camera- en satellietbeelden en interviews ter plaatse het meisje zou kunnen vinden.

Misschien wel de pijnlijkste leugen die hij vertelde was zijn huwelijk met Maria Dybczak, een advocate die werkte op het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. De bruiloft was een extravagante uitspatting waar haar familie voor een groot deel voor betaalde, maar dat uiteindelijk ook een hoax bleek te zijn. Halligen had Maria wijsgemaakt dat hij op dat moment undercover was als spion en dus geen officiële documenten kon tekenen, dus ook geen huwelijksakte. In werkelijkheid was hij nog steeds getrouwd met de vrouw die hij in 1998 in Engeland achterliet met een berg onbetaalde rekeningen.

Washington Post: Fraud suspect Kevin Richard Halligen allegedly posed as a spy and cheated the elite on both sides of the Atlantic

Geef een reactie

Laatste reacties (6)