Laatste update 11:02
36

Ruzie tussen Den Haag en Sint Maarten loopt op: Rutte zegt bezoek af

Premier Mark Rutte heeft besloten zijn voorgenomen bezoek aan het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten uit te stellen. Voor onbepaalde tijd. Nederland en Sint Maarten zitten zijn verwikkeld in een hevige discussie over de wederopbouw: Nederland wil het eiland wel steunen, maar stelt daar een eis tegenover. Sint Maarten moet een Integriteitskamer instellen om de corruptie in het land te kunnen onderzoeken. Sint Maarten wil daar op haar beurt niet aan meewerken, omdat het de ramp niet wil politiseren. Sint Maarten werd onlangs getroffen door orkaan Irma. Talloze woningen zijn verwoest.

Volgens de premier van Sint Maarten, Marlin, wordt het land door de Nederlandse regering gegijzeld.

De Volkskrant sprak met een aantal mensen op Sint Maarten en in Den Haag die betrokken zijn bij de wederopbouw en bij de politiek van het autonome land. Volgens een hoge ambtenaar van het Haagse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er een grote vergissing gemaakt door Sint Maarten autonomie te verschaffen:

“Aruba had al jaren ervaring met het eigen bestuur. Curaçao ook, als centrum van de Antilliaanse macht. Sint Maarten moest alles van de grond af opbouwen.”

Den Haag wil 260 miljoen euro vrijmaken voor de wederopbouw, maar politici zijn bang dat het geld in verkeerde handen terecht komt. Volgens Haagse politici geldt Sint Maarten als een ‘roversnest’. De Volkskrant schrijft:

’Een kleine politieke elite heeft op Sint Maarten de macht in handen’, zegt een naaste medewerker van een politicus op het eiland. Zoals een groep rond Theo Heyliger, een vroegere leider, die als ‘mister tien procent’ bekendstaat. Ook de familie van William Marlin wordt daartoe door sommigen gerekend, met een zoon die actief is in de bouwsector. In totaal zou het om niet meer dan acht families gaan. Den Haag vreest dat het geld voor de wederopbouw bij hen niet in goede handen is.

cc-foto: Mark Yokoyama

Geef een reactie

Laatste reacties (36)