13

Transgender krijgt nieuw diploma

UvA moet transgender Justus Eisfeld een nieuwe bul geven waarop staat dat hij man is

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft dinsdag bepaald dat de UvA discrimineert door transgender Justus Eisfeld, die als vrouw geboren werd, geen nieuwe bul te geven waarop staat dat hij man is. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs/Emancipatie) wil nu de wet aanpassen. Ze vindt dat officiële getuigschriften opnieuw verstrekt mogen worden aan personen die geslachtverandering hebben ondergaan.


Eisfeld eiste een nieuwe bul waarin staat dat hij man is, maar kreeg die niet omdat universiteiten maar een keer een diploma mogen verstrekken om fraude te voorkomen. De CGB oordeelde uiteindelijk dat de UvA discrimineert door niet te voldoen aan Eisfeld’s verzoek.

Als het aan UvA collegevoorzitter Karel van der Toorn ligt krijgt Eisfeld deze week nog zijn bul. Hij is blij met de uitspraak van de commissie omdat die een belangrijk signaal afgeeft dat de wet op het hoger onderwijs onvoldoende rekening houdt met de belangen van transgenders en dus dringend herzien moet worden. “De minister is nu aan zet”, zegt hij tegen het AD.

PvdA’ers Jetta Klijnsma en Tanja Jadnanansing waren destijds voor Eisfeld in de bres gesprongen en stelde kamervragen over de vertrekking van officiële sleuteldocumenten. Van Bijsterveldt heeft dinsdag gelijk geantwoord het noodzakelijk te vinden dat getuigschriften opnieuw vertrekt mogen worden aan diegenen die geslachtsverandering zijn ondergaan.

AD: Nieuw diploma bij geslachtsverandering

Geef een reactie

Laatste reacties (13)