49

Tros en Avro fuseren

Ed Nijpels (TROS) maakt samenwerking bekend

De Tros en de Avro, van oudsher beide rechtse publieke omroepen, gaan mogelijk fuseren. Dat is door oud-VVD-leider Ed Nijpels, thans voorzitter van de Raad van Toezicht van de Tros, bekend gemaakt op een persconferentie.

De omroepen stellen als eis dat de mediawet wordt veranderd zodat de omroepen die fuseren worden beloond voor hun inspanningen. Zo willen ze drie maal zoveel geld krijgen als niet fuserende omroepen. Als die hervorming niet doorgaat blazen Tros en Avro de fusie alsnog af, verklaarde Nijpels.

Volgens Tros-directeur Peter Kuipers mag ook Max zich bij de fusie aansluiten.

Nu.nl meldt:

Minister Marja van Bijsterveldt (Media) kan zich zeer vinden in het voornemen van de omroepen. ”Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden”, liet zij vrijdag in reactie op hun plannen weten.

Het kabinet wil het aantal ledenomroepen terugbrengen naar zes. Nu zijn dat er negen (Avro, Tros, EO, Vara, BNN, KRO, Ncrv, Vpro en Max) plus twee aspirantomroepen van De Telegraaf: WNL en Powned.

Vanwege die Haagse politiek zoeken omroepen naar fusie-mogelijkheden. Zo zijn de Vara en BNN met elkaar in gesprek over een mogelijk samengaan.

De stap van Tros en Avro komt onverwacht omdat er eerder sprake was van fusie tussen Avro en Vpro. Die twee omroepen richten zich beide op cultuur. Die fusie is nu van de baan. De Vpro wijst samenwerking met de Vara vooralsnog af. Volgens Vpro-directeur Lennart van der Meulen wil zijn omroep niet meer te boek staan als ‘progressief’.

Tros en Avro werken al intensief samen bij de gezamenlijke actualiteitenrubriek EenVandaag.

Gaan de tijden van weleer herleven? De rechtse boegbeelden uit vervlogen tijden van respectievelijk Tros en Avro: Wibo van der Linde en GBJ Hilterman.

Update 19.30

De VPRO heeft vrijdag aangekondigd verder te willen als zelfstandige omroep. Wel wil ze samenwerkingen aangaan op redactioneel gebied met verwante omroepen.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)