Laatste update 11:57
763

Politie Berlijn heeft nieuwe verdachte in het vizier

Dit bericht wordt aangevuld, updates bovenaan…

Update 11.45
Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft de politie een identiteitsdocument gevonden onder de bestuurdersstoel van de truck. De eigenaar zou een man uit Tunesië zijn. Ook de omroep ARD meldt dat de politie opzoek is naar de Tunesiër. Op het document staat volgens de ARD dat de uitzetting van de houder is uitgesteld. Hij zou Anis A. heten, geboren zijn in 1992 in Tatouine. Volgens de terrorismedeskundige van de ARD zou de man met onder twee andere namen bekend zijn en in 1995 geboren zijn. De Duitse krant Bild heeft een foto van de man verspreid.

Eerder:

Update 19.00uur:
De man die werd vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Berlijn is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, dat meldt de Duitse politie.

Update 13.20 uur:
Volgens de politie van Berlijn is de man van Pakistaanse afkomst die momenteel in hechtenis verblijft, niet de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Dat meldt de Duitse krant Die Welt:

“We hebben de verkeerde man en daarmee een nieuw doel. De echte dader is nog steeds gewapend en op vrije voeten en kan nieuwe schade aanrichten.”

De Berlijnse politiechef heeft zojuist in een persconferentie aangegeven niet te kunnen bevestigen of de Pakistaanse verdachte de chauffeur is. De man ontkent alle betrokkenheid en op zijn lichaam zijn geen kruitsporen of letsel aangetroffen.

Update 12.00uur:
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ‘geschokt en verdrietig’ over de gebeurtenissen in Berlijn. In een persconferentie spreekt ze haar condoleances uit aan de familie en vrienden van de dodelijke slachtoffers, haar steun voor de mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen en voor hun leven vechten en aan de hulpdiensten: “Het land is collectief verdrietig. Iedereen bidt voor jullie.”

Merkel concludeert ‘te moeten aannemen dat het een terroristische aanslag is’ en noemt het ‘weerzinwekkend als de dader van de aanslag een vluchteling blijkt te zijn die bescherming kreeg in Duitsland’. De Bonskanselier waarschuwt verder om angst en woede niet de overhand te laten krijgen: “We willen niet dat de angst voor het kwaad ons verlamt. We zullen de kracht vinden om te leven zoals wij willen, vrij en open.”

De man die dood werd aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd, is naar alle waarschijnlijkheid een onschuldige Poolse burger die werd doodgeschoten door de terrorist. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter van de Duitse deelstaat Brandenburg gezegd.

De verdachte chauffeur van de truck, die vlak na de aanslag werd aangehouden, had sinds juni een verblijfsvergunning, meldt de Duitse veiligheidsdienst.

Update 10:00 uur:
Het aantal doden is opgelopen tot 12. Een speciale eenheid van de politie heeft huiszoeking verricht in een asielzoekerscentrum op het voormalige vliegveld Tempelhof. De 23-jarige verdachte, die begin dit jaar in Duitsland is gearriveerd, verbleef daar. De man is een bekende van de politie wegens kleine criminaliteit. Het is nog niet bekend of de man banden heeft met terroristische organisaties. Wel is volgens de politie duidelijk dat de man doelbewust op de menigte is ingereden.

Ultrarechtse politici houden Bondskanselier Angela Merkel verantwoordelijk te houden voor de massamoord. De Brit Nigel Farage zegt dat het ‘de erfenis van Merkel is’. AfD-politicus Marcus Pretzell, tevens partner van AfD-leider Petri, stelt: ‘Dit zijn Merkels doden’.

gwmerkel

Update 1.00 uur:
De hulpdiensten hebben hun werkzaamheden op de rampplek beëindigd. Behalve negen doden zijn nog eens 45 mensen gewond geraakt, waarvan enkelen zeer ernstig. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Over de identiteit van de dader is vooralsnog weinig bekend. Hoewel de krant Berliner Zeitung sprak van een Afghaanse dader, spreekt de krant Die Welt nu van een Pakistaanse man die als vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen. Ook over de plek waar de vrachtwagen zou zijn gestolen is nog veel onduidelijk. Het is niet zeker of de Poolse chauffeur van de vrachtauto al in Duitsland was en vanwege een vertraging in Berlijn had geparkeerd, of dat de vrachtauto al in Polen is gestolen. De autoriteiten zijn nog volop bezig met hun onderzoek.

Update 00.20 uur:
De bestuurder van de vrachtwagen was een man uit Afghanistan, dat hebben de veiligheidsdiensten bekendgemaakt.

Eerder:

In Berlijn is een vrachtwagen ingereden op een Kerstmarkt. Op videobeelden is de ravage te zien die het voertuig heeft aangericht.

Het is niet duidelijk of de truck opzettelijk op de druk bezochte markt is ingereden. Het dodental is opgelopen tot negen en er zijn tientallen gewonden.

De vrachtwagen is vanaf de Budapester Strasse op de kerstmarkt ingereden met een snelheid van 50 tot 80 kilometer per uur. De chauffeur is opgepakt. Een bijrijder zou dood zijn aangetroffen. De politie vraagt burgers om binnen te blijven en niet te speculeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (763)