40

Trump bedreigt Afrikaanse landen die niet voor WK in VS willen stemmen

Donald Trump heeft gedreigd steun aan Afrikaanse landen stop te zetten die bij de stemming voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2026 niet voor de kandidatuur van de VS, Canada en Mexico stemmen. Hij deed dat eerder deze week via Twitter en herhaalde dat nog eens tijdens een gezamenlijk persmoment met de Nigeriaanse president in Washington.

Op Twitter schreef Trump enkele dagen geleden dat de gezamenlijke kandidatuur van de VS, Canada en Mexico een sterke was. Daar voegde hij aan toe: ‘Het zou jammer zijn als de landen die wij altijd steunen een lobby voeren tegen de Amerikaanse kandidatuur. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties).’
Tijdens het persmoment met de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari – wiens land Trump eerder nog samen met andere Afrikaanse landen als ‘shithole country’ bestempelde – voegde Trump daar nog aan toe dat hij de stemming ‘van erg dichtbij zal volgen’.

Het WK van 2026 wordt het eerste dat met 48 landen zal worden gespeeld. Op 13 juni wordt de gastheer gekozen tijdens het 69e FIFA-congres in Moskou. Op het Afrikaanse continent is Marokko de enige kandidaat om het toernooi te organiseren.

Bron: De Morgen / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (40)