Laatste update 16:40
65

Trump bezocht tentoonstelling over Nederlandse slavenhandel en zei toen…

Lonnie Bunch, oprichter en eerste directeur van het in 2016 geopende museum dat is gewijd aan de geschiedenis van African Americans, beschrijft in zijn nieuwe boek ‘A Fool’s Errand: Creating the National Museum of African American History and Culture in the Age of Bush, Obama and Trump’, hoe het bezoek van president Trump aan het historisch instituut verliep.

De president wilde het museum begin 2017 bezoeken op Martin Luther King Day, de gedenkdag voor de burgerrechtenstrijder. Hij eiste daarbij dat het museum dan voor andere bezoekers gesloten moest zijn. Bunch wilde daarmee niet akkoord gaan. Het zou uiterst onwenselijk zijn dat het museum waar onder andere de strijd tegen racisme wordt belicht juist op die dag gesloten zijn. Op MLK Day reizen veel mensen naar Washington af om King te eren.

Hij wist een andere datum te regelen en Trump arriveerde in gezelschap van ex-presidentskandidaat Ben Carson, senator Tim Scott uit South Carolina en Alveda King, nicht van de zwarte dominee. Witte Huis-medewerkers waarschuwden Bunch dat Trump in een slechte bui was en geen ‘moeilijke’ dingen wilde zien. Dat zag de directeur niet zitten, het is immers niet zijn taak om de geschiedenis te polijsten voor de tere zielen, en hij gaf Trump een gewone rondleiding. Hij schrijft:

“De president hield stil bij een tentoonstelling die de rol van de Nederlanders bij de slavenhandel bediscussieert. Terwijl hij bedachtzaam naar de toelichting staarde voelde ik dat hij misschien aandacht had voor het werk van het museum. Dat bleek al snel een vergissing. Terwijl hij zich van de vitrine afdraaide zei hij tegen me ‘Weet je, ze houden van me in Nederland’. Het enige dat ik kon zeggen was ‘laten we doorlopen’. Ik herinner me weinig van de rest van het uur dat we samen doorbrachten. Ik was zo teleurgesteld in zijn reactie op een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid uit de geschiedenis. Hier was een kans om de visie en het begrip van de president te verbreden en dat was minder goed gelukt dan ik verwacht had.”

Verderop in het boek constateert Bunch dat onder Trump het racisme in de samenleving is opgelaaid. Dat heeft ook tot gevolg dat de rol van het museum belangrijker is geworden. Bezoekers komen er onder meer om troost en inspiratie te vinden voor de strijd voor een rechtvaardige samenleving.

cc-foto: Ted

Geef een reactie

Laatste reacties (65)