Laatste update 13 juli 2018, 01:35
110

Trump dreigt NAVO te verlaten: ‘Ik ben een stabiel genie’

Trump heeft zojuist de NAVO-bijeenkomst in Brussel verlaten, en zijn bondgenoten in verwarring achtergelaten met het dreigement dat de VS zich mogelijk terugtrekken (“We’ll do our own thing“) als de 2 procent-norm niet snel gehaald wordt, de unilaterale mededeling dat die norm weleens verdubbeld zou kunnen gaan worden en de verklaring dat hij nog steeds “een extreem stabiel genie” is. Welkom bij internationale betrekkingen, leuker kunnen we het niet maken, wel dommer.

Trump trapte de bijeenkomst gisteren al af met een felle uithaal naar Duitsland, dat volgens hem te veel afhankelijk zou zijn van Russisch gas. Dat er weinig klopte van de cijfers die hij daarbij aanhaalde, zal niemand verbazen. Trump werd daarop fel van repliek gediend door Bondskanselier Angela Merkel, maar kreeg ook kritiek uit Rusland, dat hem ervan beschuldigde Europa te intimideren om Amerikaans gas te kunnen slijten.

Vandaag was al niet veel beter:

Trump verliet de NAVO-bijeenkomst na een persconferentie waarin hij verklaarde dat NAVO-landen massaal hadden toegezegd om versneld 2 procent van het BNP aan de NAVO af te dragen en voegde daar nog aan toe dat die eis op korte termijn verdubbeld zou gaan worden, maar uit de verklaring van de NAVO zelf blijkt dat er geen wezenlijke nieuwe toezegging zijn gedaan. Tweederde van de NAVO-landen heeft beloofd ernaar te streven per 2024 de 2 procent te gaan halen. De Franse president Macron sprak de grootspraak van Trump dan ook onmiddellijk tegen terwijl president Rutte liet weten wel voornemens te zijn de budgetten versneld op te schroeven.

Na zijn korte verblijf in het Verenigd Koninkrijk zal de Amerikaanse president aanstaande maandag de Russische president Poetin ontmoeten.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)