29

Trump houdt helft VN-noodhulp voor Palestijnse vluchtelingen achter

De Verenigde Staten houden ruim de helft van de toegezegde financiële steun voor Palestijnse vluchtelingen achter. Van de 125 miljoen dollar die de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor die vluchtelingen, zou ontvangen, wordt slechts 60 miljoen dollar overgemaakt. De korting volgt daags op een tweet van Donald Trump waarin hij de Palestijnen ‘ondankbaar’ noemt.

President Trump schreef op 2 januari:

We betalen de Palestijnen HONDERD MILJOENEN DOLLAR per jaar en krijgen geen enkele waardering of respect. Ze willen niet eens onderhandelen over een broodnodig vredesverdrag met Israël. We hebben Jeruzalem, het moeilijkste deel van de onderhandelingen, al weggewerkt, maar Israël heeft daar de grootste prijs voor betaald. Maar de Palestijnen zijn niet bereid om nog vrede te praten, waarom zouden we deze enorme betalingen nog aan hen doen?

Volgens het Witte Huis heeft de korting op de donatie echter niets met de tweet van Trump te maken. In plaats daarvan zou de VS, al jarenlang de grootste donor aan UNRWA, simpelweg willen dat andere landen nu meer gaan bijdragen. Iets dat Trump al sinds de campagne zegt. De VN-hulporganisatie heeft ondertussen als officiële uitleg te horen gekregen dat de resterende 65 miljoen ‘ter overweging’ wordt achtergehouden en dat alsnog uitbetalen daarvan afhangt van hervormingen binnen de UNRWA.

Tot grote woede van de Palestijnen, maar ook tot grote bezorgdheid van andere wereldleiders, maakte Donald Trump vorige maand bekend dat de Verenigde Staten voortaan Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkennen en dat de Amerikaanse ambassade naar die stad zou verhuizen. Het besluit leidde tot hevige protesten. Afgelopen weekend liet de Palestijnse president Abbas nog weten dat wat hem betreft Trump en de Verenigde Staten hun geloofwaardigheid kwijt zijn als het gaat om het bemiddelen tussen Israël en Palestina.

Bron: NOS / cc-foto: United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (29)