Laatste update 07:20
186

Trump impeached, spot vervolgens met overleden opponent

Net voordat het derde jaar van zijn presidentschap in gaat heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Donald Trump impeached, oftewel in staat van beschuldiging gesteld wegens politieke misdrijven. De stemverhouding was 230 tegen 197, vrijwel geheel volgens de partijlijnen. Twee Democraten stemden tegen, een ex-Republikein stemde voor. De Hawaïaanse Democraat Tulsi Gabbard, tevens presidentskandidaat, onthield zich van voor of tegen stemmen met de mededeling ‘aanwezig’. Het is de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat de volksvertegenwoordiging kiest voor impeachment van een president.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, sprak van een “trieste dag” en noemde Trump een “voortdurende bedreiging van onze nationale veiligheid en de integriteit van onze verkiezingen”. Pelosi voorkwam met een veelzeggende blik dat afgevaardigden in applaus uitbarstten na de stemming.

Trump wordt door het Huis beschuldigd van machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres. De Amerikaanse president heeft de Oekraïense regering onder druk gezet om als onderdeel van een lastercampagne een justitieel onderzoek te starten tegen de zoon van zijn belangrijkste politieke opponent Joe Biden.

Trump hield elders in het land een speech voor aanhangers terwijl de stemming aan de gang was. Hij ging, geheel in de hem kenmerkende stijl van tendentieuze suggesties en nodeloos kwetsen, onder meer tekeer tegen Afgevaardigde Debbie Dingell omdat zij voor impeachment stemde. Trump was verbolgen omdat hij vindt dat ze bij hem in het krijt staat en maakte grappen over haar eerder dit jaar overleden echtgenoot, senator John Dingell, en suggereerde dat die in de hel is beland.

Dingell bekende dat de opmerkingen haar veel verdriet bezorgen.

Volgens de Amerikaanse wet kan de senaat nu een proces tegen Trump starten om hem af te zetten. Dat is een theoretische optie want de Republikeinse partij, die een ruime meerderheid heeft in de senaat, zal dat tegenhouden. Republikeinse senatoren hebben al bij voorbaat openlijk de kant van de president gekozen.

De impeachment wordt vooral gezien als een smet op het presidentschap van Trump maar de vraag is of dat nog iets kan toevoegen aan zijn reeds totaal bezoedelde reputatie.

cc-foto: Phil Roeder

Geef een reactie

Laatste reacties (186)