Laatste update 23:39
160

Trump krabbelt terug

Populisten winnen verkiezingen met beloftes die ze direct na het binnenhalen van de stemmen alweer verbreken. Wilders liet in 2010 binnen enkele uren de belofte dat de AOW op 65 jaar zou blijven ingaan vallen. Brexiteer Farage verbrak direct na de referendum-uitslag de belofte dat het geld van het EU-lidmaatschap naar de gezondheidszorg zou gaan. En nu is er dan Trump. De puissant rijke entertainer is officieel nog geen president maar een fors deel van zijn beloftes lijkt al op de helling te gaan.

Zo dreigde Trump dat de Amerikaanse militaire steun aan Japan stopgezet zou worden. “Ze zitten alleen maar naar hun Sony televisie te kijken”, riep hij in augustus tegen zijn aanhang. Het beviel hem niet dat Japan volgens de Grondwet – ingevoerd na de Tweede Wereldoorlog – geen militaire acties in het buitenland mag uitvoeren. Ook vond hij dat Japan te weinig betaalde voor de militaire bescherming. De South China Morning Post meldt dat Trump de militaire aanwezigheid in Zuidoost-Azië juist gaat versterken en de Japanse nationalistische premier Abe als een primaire bondgenoot beschouwt. Zo worden er tientallen nieuwe oorlogsschepen gebouwd. Een anonieme adviseur zegt dat er geen sprake van is dat Trump Japan zal laten vallen.

Tegen Zuid-Korea, dat praktisch op voet van oorlog leeft met Noord-Korea, heeft hij tegenover zijn aanhang tijdens de campagne soortgelijke dreigementen geuit. Maar ook die worden teruggedraaid. In tegenstelling tot wat Trump beweerde betaalt Zuid-Korea de VS miljarden voor militaire bescherming. Trump heeft Zuid-Korea in een telefoongesprek laten weten dat van terugtrekking geen sprake zal zijn.

Trump beloofde zijn kiezers ook dat hij het ‘moeras’ van lobbyïsten in Washington zou droogleggen. Inmiddels is duidelijk dat zijn team voor een groot deel uit die verguisde lobbyïsten bestaat. Voor de rest bestaat zijn team uit carrièretijgers die al lang op het Washingtonse pluche rondsluipen. Van verfrissing is geen sprake. Volgens Peter Wehner, een oud-medewerker van Reagan en Bush, faalt Trump compleet op deze belangrijke verkiezingsbelofte.

Trump verzekerde ook dat hij de door de overheid geleverde gezondheidszorg (Medicare) en sociale zekerheid ongemoeid zou laten. Juist op die vlakken heeft hij echter types benoemd die berucht zijn omdat ze beide systemen willen privatiseren.

Een andere belofte, een van zijn speerpunten zelfs, was dat hij de voor conservatieven omstreden ObamaCare zou terugdraaien. Ook op dat punt draait hij. Trump zegt nu dat hij ObamaCare niet zal afschaffen. Hij wil er hooguit enkele wijzigingen in aanbrengen. Hij zegt ook dat hij de strenge regels die aan Wall Street zijn opgelegd na het uitbreken van de bankencrisis wil terugdraaien.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (160)