43

Trump reageert op terreur Barcelona met varkensbloedhoax

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de aanslagen in Spanje. Na ze veroordeeld te hebben en zijn steun uitgesproken te hebben aan Spanje, raadde Trump zijn volgers aan om te bestuderen ‘wat Generaal Pershing van de Verenigde Staten tegen terroristen deed’. Trump verwijst hiermee naar een legende over generaal John Pershing, die islamitische gevangenen dood zou hebben geschoten met kogels die gedoopt waren in varkensbloed.

Pershing had tussen 1909 en 1913 zeggenschap over de provincie Moro ten tijde van de oorlog tussen de Filipijnen en Amerika. In die periode waren er veel aanslagen van opstandelingen uit de provincie, waar voornamelijk moslims woonden. Pershing zou volgends de legende waar Trump aan refereert 49 van zijn vijftig gevangenen dood hebben laten schieten met kogels die in varkensbloed waren gedood en de vijftigste gevangene terug hebben laten keren om te vertellen wat er gebeurd was. Trump schrijft aan zijn volgers dat er hierna 35 jaar lang geen radicale islamitische terreur was in de regio.

Niet alleen is het verhaal al ontkracht, toen Trump de legende eerder aanhaalde tijdens zijn verkiezingscampagne. Er is geen enkel bewijs dat deze geschiedenis ooit heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het aantoonbaar onjuist dat er in die periode geen aanslagen werden gepleegd. Zelfs al zou het sterke verhaal echt gebeurd zijn, is de regio onrustig gebleven gedurende de hele periode dat het in handen van de Amerikanen was.

Een van de geschiedkundigen die meewerkte aan de factcheck van Politico voegt toe:

‘Waar de opmerking van Trump belachelijk wordt is bij het idee dat dit daadwerkelijk gewerkt zou hebben’ aldus David J. Silbey van de Cornell University. ‘Ontering door middel van varkensbloed is geen – en was geen – magische methode om terrorisme te stoppen’.

Volkskrant: Trump refereert na aanslag aan varkensbloedmythe

Geef een reactie

Laatste reacties (43)