Laatste update 15:03
58

Trump ruimt op: Amerikaanse ambassadeurs moeten onmiddellijk weg

Alle door Barack Obama benoemde Amerikaanse ambassadeurs moeten uiterlijk op 20 januari, de dag dat Donald Trump ingezworen wordt, hun post hebben verlaten. Dat hebben zij van Trumps overgangsteam te horen gekregen. Hierdoor zullen veel landen, waaronder ook in Europa, korte tijd geen Amerikaanse ambassadeur hebben.

Het is gebruikelijk dat ambassadeurs, vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid in het buitenland, na een presidentswissel nog enkele weken en soms maanden in functie blijven. Vooral ambassadeurs met een gezin met schoolgaande kinderen krijgen ruim de tijd voorbereidingen te treffen voor een verhuizing naar een ander land.

Volgens woordvoerder John Kirby van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het ‘gebruikelijk’ dat alle benoemde ambassadeurs aftreden zodra er een nieuwe regering geïnstalleerd wordt. Wel bevestigde hij dat het zeer ongebruikelijk is dat er geen overgangsperiode wordt ingesteld. ‘Maar dat is volledig de keuze van de nieuwe regering.’

Het overgangsteam van Trump liet desgevraagd aan de New York Times weten dat er geen kwade bedoelingen achter de beslissing schuilen. Volgens hen is het simpelweg een manier om ervoor te zorgen dat er geen enkele Obama-medewerker nog een publieke functie bekleedt zodra Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis.

Volgens de New York Times komen veel vertrekkende ambassadeurs nu in moeilijkheden. Zij werden overvallen door het bericht dat zij al zo snel moeten vertrekken en hebben nu te weinig tijd om nieuwe huizen en scholen te vinden en de benodigde visa te regelen in het geval van niet-Amerikaanse partners. Onder meer Canada, Duitsland en Groot-Brittannië komen tijdelijk zonder Amerikaanse ambassadeur te zitten. Nederland heeft sinds begin vorig jaar officieel geen Amerikaanse ambassadeur meer.

cc-foto: Matt Johnson

Geef een reactie

Laatste reacties (58)