Laatste update 07:55
21

Trump schrapt NASA klimaatonderzoek want ‘politiek correct’

De rechtse hetze tegen wetenschap heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De regering Trump gaat, volgens een van zijn topadviseurs, de afdeling van NASA die via satellieten onderzoek doet naar de Aarde schrappen. NASA Earth Science levert onder meer de gegevens over de catastrofale gevolgen van de opwarming van de planeet. Naar het oordeel van de regering Trump zijn die wetenschappelijke resultaten ongewenst omdat ze niet in overeenstemming zijn met zijn gewenste beleid. Trump voerde campagne met de bewering dat klimaatverandering een verzinsel is en onderdeel van een complot van de Chinese regering. Inmiddels heeft hij ingebonden op die leugen en erkend dat menselijke milieu-vijandige activiteit ‘mogelijk’ een rol speelt.

Trump staakt de financiering van NASA Earth Science en wil het budget van 2 miljard dollar voortaan steken in de verkenning van ‘deep space’, het gebied aan de randen van ons zonnestelsel en daarbuiten. Voor deep space onderzoek is jaarlijks al 2,8 miljard dollar beschikbaar.

De stopzetting van de financiering betekent dat het wereldvermaarde onderzoek van NASA naar klimaatverandering praktisch tot een einde komt. Volgens Bob Walker, een topadviseur van Trump, zal een deel van het onderzoek overgeheveld worden naar andere overheidsinstanties. Deze moeten er dan voor zorgen dat de wetenschappelijke resultaten passen binnen het gewenste beleid. Volgens Walker is het wetenschappelijk werk van NASA ‘gepolitiseerd’. Critici vrezen dat het er op neer komt dat de wetenschappers ten dienste komen te staan van de economisch oppermachtige fossiele energiesector, zoals oliemaatschappijen.

Het voornemen van Trump heeft, indien uitgevoerd, internationale gevolgen. Het wereldwijde onderzoek naar de Aarde zou ernstige schade toegebracht worden, er wordt zelfs gesproken van ‘terug naar de middeleeuwen’. Veel andere landen maken gebruik van de satellietgegevens van NASA.

Guardian: Trump to scrap Nasa climate research in crackdown on ‘politicized science’

cc-foto: NASA/Kathryn Hansen

 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)