Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump begrijpt wetenschap niet, kent Pittsburgh niet en is boos op slimme Macron

  •  
01-06-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om zijn land terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat meldt persbureau Reuters na inzage van een officieel document uit het Witte Huis, en maakte de president zojuist in een persconferentie bekend.
Trump heeft al meerdere keren aangegeven niet te geloven in klimaatverandering. Zo speculeerde hij dat het broeikaseffect een hoax vanuit China zou zijn. Trump liet zaterdag na de G7-top weten dat hij nog in dubio was of hij zich aan het akkoord zou houden of niet, en dat later deze week zou laten weten. De andere landen uit de top probeerden hem nog te overtuigen van het belang van het akkoord.
Tevergeefs. De president maakte zojuist in de rozentuin bekend de Verenigde Staten terug te zullen trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, omdat hij het geen eerlijke deal vindt voor de Amerikanen. Hij kondigt aan dat hij vanaf vandaag alle niet-bindende implementaties van het akkoord op zal heffen.
‘Om mijn plicht te vervullen om Amerika en zijn burgers te beschermen, zullen de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord van Parijs’ aldus Trump.
Volgens Trump is het klimaatakkoord niet tot stand gekomen uit zorg voor klimaatverandering, maar was het een samenzwering van het buitenland om Amerika economisch te benadelen. De president wil meteen beginnen met nieuwe onderhandelingen om het Akkoord van Parijs opnieuw toe te treden onder andere voorwaarden, of om een nieuwe deal te maken die naar zijn mening eerlijker is.
De Europese Commissie zegt dat de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord een zwarte dag is voor de wereldwijde gemeenschap en dat het de unilaterale beslissing van de regering van Trump sterk betreurt.
De toespraak van Trump is in deze video terug te bekijken (start 39.40):
Een verwerping van de toekomst
Oud-president Brack Obama heeft vrijwel gelijktijdig aan de persconferentie van Donald Trump een verklaring uitgebracht. Daarin zegt hij dat een verwerping van het klimaatakkoord een verwerping van de toekomst is. Obama zegt er vertrouwen in te hebben dat de deelstaten, steden en bedrijven van Amerika nog meer zullen doen om de kar te trekken en de planeet te beschermen.
Rutte betreurt beslissing van Trump
Ook premier Mark Rutte heeft gereageerd op de beslissing van Trump. In een post op Facebook schrijft hij het vertrek van de VS te betreuren, omdat de aanpak van klimaatverandering hard nodig is en ‘wereldwijd economische kansen biedt’. Volgens Rutte wordt het moeilijker om de doelstellingen van het Akkoord te behalen zonder deelname van Amerika. Maar, zo schrijft de premier: ‘de rest van de wereld blijft pal achter het akkoord staan. Dat verandert niet. Ook Nederland zal zich volledig voor het klimaatakkoord blijven inzetten.’
Update 22.25: The art of no deal
Frankrijk, Italië en Duitsland hebben in reactie op de toespraak van Trump zojuist een verklaring uitgebracht waarin ze zeggen ‘stellig’ te geloven dat het klimaatakkoord van Parijs niet opnieuw onderhandeld kan worden. De Franse president Emmanuel Macron zou Trump telefonisch gesproken hebben en hem gezegd hebben dat er ‘niets kon worden heronderhandeld’ omtrent de klimaatovereenkomst. Frankrijk zal op andere fronten blijven samenwerken met Washington, maar niet meer op het gebied van het klimaat. Dat meldt persbureau Reuters.
Update vrijdag 10:15
De vooraanstaande publicist Naomi Klein roept andere landen op sancties op te leggen tegen de VS, schrijft De Wereld Morgen :
"Trump dreigt zelf voortdurend met sancties tegen landen die zich verzetten tegen zijn America-first-beleid. Waarom zouden diezelfde landen nu geen extra heffingen invoeren op de meest vervuilende producten uit de VS? Als dat Trump al niet zou op andere gedachten kunnen brengen, zal het hem zeker politieke schade toebrengen, denkt Klein. (…) “Het is tijd om met de president te communiceren in de enige taal die hij begrijpt: geld”, besluit ze."
Trump motiveerde zijn besluit onder meer met de woorden “Ik ben verkozen om de mensen van Pittsburgh te vertegenwoordigen, niet die van Parijs.” Volgens de Washington Post werd die uitspraak ingegeven door de irritatie die de Franse president Macron bij Trump had gewekt. Na hun ontmoeting heeft Macron uitgelegd dat hij Trump niet zomaar onschuldig de hand had geschud maar dat het ging om “een moment van waarheid”.
De burgemeester van Pittsburgh, Bill Peduto, maakt duidelijk dat Trump met zijn uitspraak over de oude industriestad de plank misslaat: “Feit: Hillary Clinton kreeg 80 procent van de stemmen in Pittsburgh. Pittsburgh steunt de rest van de wereld en zal het klimaatakkoord van Parijs volgen”
Ook de wetenschappers die Trump aanhaalde om zijn besluit te onderbouwen zijn daar op z’n zachtst gezegd niet gelukkig mee. Ze constateren dat de president, die een afkeer heeft van wetenschap, niets van hun onderzoek heeft begrepen.
De New York Times analyseert GroenLinks heeft op een rijtje gezet wat de politieke gevolgen zijn van het besluit van Trump.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.