Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump verbiedt ambtenaren om bepaalde woorden te gebruiken

  •  
16-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4018064852_d2c4a06c7d_b
De regering van Trump heeft medewerkers van de Centers for Disease Control and Prevention – een instelling die beleid en hulpprogramma’s op het gebied van gezondheid en preventie faciliteert, laten weten dat bepaalde woorden niet langer gebruikt mogen worden. Dat meldt the Washington Post. De begrippen die Trump niet meer wil horen zijn: kwetsbaar, sociale voorziening (entitlement), diversiteit, transgender, foetus, empirisch onderbouwd (evidence-based) en wetenschappelijk onderbouwd (science-based).
In sommige gevallen werden wenselijke alternatieven aangereikt. Zo zou de organisatie haar aanbevelingen niet langer als wetenschappelijk onderbouwd mogen kwalificeren, maar moest in plaats daarvan geschreven worden dat ‘CDC haar aanbevelingen baseert op wetenschap met inachtneming van de standaarden en wensen van de gemeenschap’.
Het verbod kan het werk van de meer dan 12.000 werknemers nog aardig lastig maken, want hoe kun je preventiebeleid voor HIV-besmetting onder transgender mensen maken, zonder het woord transgender te mogen gebruiken? Of onderzoek doen naar geboortedefecten veroorzaakt door het Zika-virus, zonder de foetussen waar het onderzoek op wordt verricht te noemen?
Cc-foto: Liz Welsh
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.