22

Trump versoepelt regels voor uitstoot broeikasgas methaan

De Amerikaanse olie- en gasindustrie hoeft minder te doen om de uitstoot van methaan, na CO2 het belangrijkste broeikasgas, tegen te gaan. Nu zijn bedrijven in die sectoren nog verplicht om maatregelen te nemen om methaanlekken bij pijpleidingen, oliebronnen en opslagplaatsen tegen te gaan. Aan die verplichting wil de regering-Trump nu een eind maken. Dat meldt The New York Times.

Opmerkelijk genoeg zien veel olie- en gasbedrijven de plannen helemaal niet zitten. Zij vrezen onder meer dat de maatregel slecht zal zijn voor de reputatie van aardgas, dat zij aan de man proberen te brengen als schoon alternatief voor kolen. Verscheidene oliebedrijven hebben al verklaard dat ze zullen doorgaan met maatregelen tegen methaanlekken. Zij willen dat de federale regels blijven gelden, zodat ook de concurrentie zich aan de maatregelen houdt.

Methaan is een krachtig broeikasgas: het kan de hitte veel beter vasthouden dan CO2. In de laatste 150 jaar is de hoeveelheid methaan in de atmosfeer meer dan verdubbeld. De belangrijkste bronnen van door mensen veroorzaakte methaanuitstoot zijn fossiele brandstoffen en de vee-industrie.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)