Laatste update 10:41
29

Trump-video over uitmoorden journalisten en critici vertoond op zijn resort

Tijdens een driedaagse conferentie in zijn resort in Florida is een clip vertoond waarin te zien is hoe een man die president Trump voorstelt extreem gewelddadig tekeergaat tegen media en opponenten. De video is voorzien van het logo van Trumps herverkiezingscampagne. Naar verluidt betreft de montage een vechtscène uit de film ‘Kingsmen: The Secret Service’ waarbij het portret van Trump op de hoofdpersoon is geplakt.

De president bevindt zich in een kerkgebouw, de Church of Fake News, waar hij de aanwezigen die zijn voorzien van logo’s van media als CNN, BBC, de publieke omroep PBS en Huffington Post, door het hoofd schiet, neersteekt en in elkaar slaat. Onder de slachtoffers bijvoorbeeld ook iemand die Bernie Sanders voorstelt en een figuur met de titel Black Lives Matter, de organisatie die protesteert tegen het doden van zwarte burgers door de politie.

Op de bewuste conferentie spraken vooraanstaande personen uit de Trump-entourage zoals zijn zoon Donald Trump Jr. en voormalig woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. Zij zouden de video niet gezien hebben.

De video is des te verontrustender omdat Trump, na het bekend worden van het Oekraïne-schandaal dat zijn presidentschap bedreigt, zijn verbale aanvallen op media en tegenstanders heeft verhevigd. Zo maakt hij de media steeds vaker uit voor ‘volksvijanden’.

De vertoonde video is vastgelegd door een van de conferentiebezoekers en via een tussenpersoon naar de New York Times gestuurd, die erover bericht. Een van de organisatoren van de conferentie, het pro-Trump comité American Priority, zegt in reactie tegen de krant dat het gaat om een video die onderdeel was van een tentoonstelling van internet memes. De organisatie beweert dat de clip was aangeleverd ‘door derden’ en neemt desgevraagd afstand van de inhoud.

Voor wat betreft stijl komt de clip overeen met een andere in elkaar geknutselde video uit 2017 waarin Trump journalisten tegen de grond werkt. Die video werd door de president zelf via Twitter verspreid.

Vorige week verscheen er een foto van een vliegtuigpassagier met een t-shirt waarop het lynchen van journalisten werd gepropageerd. Een passagier die aanstoot nam aan het dreigement kreeg het advies een ander vliegtuig te nemen. De man met het shirt werd ongemoeid gelaten. Volgens United Airlines valt de tekst “Touw, boom, journalist. Enige montage vereist.’ onder de vrijheid van meningsuiting.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)