Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Trump vroeg FBI onderzoek naar Flynns banden met Rusland te staken’

  •  
16-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
COMBO-FILES-US-POLITCS-TRUMP-COMEY

© 2017-05-12 17:55:19 (COMBO) This combination of pictures created on May 12, 2017 shows President-elect Donald Trump speaking to reporters after his meeting with television personality Steve H

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de voormalige FBI-baas James Comey gevraagd om het onderzoek naar Michael Flynn, de omstreden voormalige nationale veiligheidsadviseur, te staken. De FBI doet onderzoek naar de contacten tussen Flynn en Rusland, nadat duidelijk is geworden dat die er vrijwel zeker zijn. De oud-generaal heeft tijdens de presidentscampagne contact gehad met ambassadeur Sergej Kisljak. Flynn heeft geruime tijd volgehouden dat dat was om Kisljak gelukkig nieuwjaar te wensen, maar uit taps van de Amerikaanse veiligheidsdiensten blijkt dat Flynn met Kisljak het opheffen van de sancties op Rusland heeft besproken. Volgens een Amerikaanse wet, de Logan Act, is het niet toegestaan voor burgers om diplomatiek contact te hebben met ambassadeurs. Omdat Flynn ten tijde van het gesprek nog niet in functie was, heeft hij dus strafbaar gehandeld. Bovendien zou Flynn zichzelf in een extra lastig parket hebben gebracht door te liegen over zijn contacten met de Russen; hij zou hierdoor mogelijk chantabel zijn.
The New York Times onthult dinsdag dat Trump na het opstappen van Flynn aan FBI-baas James Comey gevraagd heeft zijn onderzoek naar Flynn te staken. “Ik hoop dat je dit kunt laten gaan”, heeft de president naar verluidt tegen Comey gezegd. Dat blijkt uit documenten die Comey heeft opgesteld vlak na het gesprek. The New York Times heeft de documenten niet zelf ingezien, maar heeft twee aparte bronnen die de berichtgeving kunnen bevestigen. De FBI-baas, die recentelijk door Donald Trump zelf is ontslagen, heeft meerdere gesprekken met de president gedocumenteerd. Dat is in FBI-kringen gebruikelijk om te doen, om zodoende later terug te kunnen kijken op de feiten. Documentatie van gesprekken door de FBI, ook wanneer die achteraf zijn opgesteld, hebben in het verleden in Amerikaanse rechtbanken gediend als geloofwaardig bewijsmateriaal, benadrukt The New York Times dan ook.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.