Laatste update 10:33
14

Regering Trump weigert tienermeisje in detentie abortus

De regering-Trump probeert via de rechter een 17-jarig meisje in detentie een abortus te ontzeggen. De tiener wil geen baby op de wereld zetten, maar de overheid verbiedt haar toegang tot een abortuskliniek.

Burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een rechtszaak aangespannen namens het meisje dat vanuit Centraal-Amerika illegaal de Amerikaanse grens overstak. Sinds vorige maand verblijft ze als alleenstaande minderjarige immigrant in een gesloten opvangcentrum in Texas. Tijdens een medische keuring bleek het meisje zwanger te zijn. Sindsdien probeert ze de zwangerschap te laten afbreken, maar krijgt daarvoor geen toestemming.

Een lagere rechter oordeelde woensdag al dat de autoriteiten haar naar een kliniek moeten laten gaan. Abortus is sinds een uitspraak van het hooggerechtshof in 1973 legaal in de VS. Desalniettemin ging het ministerie van Justitie in hoger beroep. Justitie zegt ‘een legitiem belang’ te hebben bij het ‘bevorderen van de geboorte en het beschermen van het leven van een ongeboren kind’. Ook zegt Justitie dat het toestaan van een abortus een aanzuigende werking heeft op zwangere minderjarigen die naar de VS willen.

Ook zei het ministerie dat als het meisje per se een abortus wil, ze dat kan proberen te krijgen in het land van herkomst en dus vrijwillig de Verenigde Staten kan verlaten. Volgens het ministerie heeft het meisje als illegaal simpelweg niet dezelfde rechten als Amerikaanse vrouwen. Een redenering die door de lagere rechtbank direct van tafel werd geveegd. Volgens de rechter zou het ministerie het meisje voor een onmogelijke keuze stellen: of als tiener een baby krijgen, of vrijwillig terugkeren naar een land dat ze vanwege het geweld is ontvlucht.

Daarnaast wees de rechter erop dat het meisje wél door de overheid naar een ‘crisiszwangerschapscentrum’ werd gestuurd, een christelijke instelling die vrouwen probeert te overtuigen toch vooral de zwangerschap voort te zetten.

Sinds Donald Trump in het Witte Huis zit blijkt vaker dat vrouwen een verminderde zeggenschap over hun eigen lijf hebben. Zo trok Trump alle financiering in voor internationale organisaties die ook maar iets met abortus te maken hebben en ook abortusklinieken in eigen land krijgen in veel gevallen geen overheidssteun meer. Tijdens de presidentsrace heeft Trump een keer gezegd dat vrouwen die een abortus laten plegen gestraft dienen te worden.

Onder Trump hebben alleenstaande minderjarige asielzoekers persoonlijke toestemming nodig voor een abortus van de door Trump benoemde directeur verantwoordelijk voor hun opvang. Die man, Scott Lloyd, gaat volgens de ACLU vaak persoonlijk in gesprek met de meisjes om hen over te halen de zwangerschap voort te zetten. ‘Dat roept ernstige zorgen op dat Lloyd zijn machtspositie gebruikt om jonge vrouwen te dwingen hun zwangerschap te voldragen,’ aldus de ACLU.

Vrijdag buigt de rechter zich opnieuw over de zaak.

Bron: De Morgen / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (14)