Laatste update 18:57
224

‘Trump zegt Klimaatakkoord Parijs op’

De Amerikaanse president heeft besloten het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Een Witte Huis-correspondent van CBS News zegt bevestiging te hebben dat Trump bondgenoten heeft ingelicht over zijn besluit. Ook de Amerikaanse nieuwssite Axios meldt, op basis van bronnen ‘met directe kennis van de beslissing’ dat de VS zich terugtrekt.

Vorige week kondigde Donald Trump nog aan dat hij in de loop van deze week een besluit zou nemen. Details over de terugtrekking moeten nog worden uitgewerkt.

Dat de Verenigde Staten onder leiding van klimaatontkenner Donald Trump niet mee willen werken aan het klimaatakkoord komt niet geheel als een verassing. De gevolgen ervan zijn mogelijk desastreus voor de opwarming van de Aarde. Trump besloot eerder al om Obama’s klimaatbeleid om zeep te helpen door het terug te draaien. Obama wilde met zijn Clean Power Plan (EPA) de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen. Dat plan kan niet in werking treden omdat Trump daar een stokje voor steekt. Per decreet besloot Trump het plan “op te schorten, te ontbinden of te herzien”. Tegelijkertijd maakte hij het weer mogelijk om steenkool in federaal gebied te delven, en versoepelde hij de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie.

Dinsdag sprak Sean Spicer de pers nog met journalisten over klimaatverandering. Eén van de journalisten wil weten of Trump gelooft in de hand van de mens in klimaatverandering. Zijn antwoord is een bijzonde ‘ik heb het hem niet gevraagd’.

In een reactie op het Amerikaanse besluit laat Donald Pols, directeur van milieudefensie, weten:

Dit is geen verrassing, maar het blijft in en in triest. Dit is slecht nieuws voor de wereld”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. “In Amerika zullen de staten nu een tandje bij moeten zetten voor het klimaat. Californië laat zien hoe dat kan. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Het is tijd om te stoppen met navelstaren, iedereen moet aan de bak. Zo is ‘Parijs’ ook bedoeld. De koplopers die nu de nieuwe groene banen creëren zijn de winnaars van de toekomst. Mijn boodschap voor de onderhandelaars in Den Haag: maak werk van de toekomst van Nederland en voorkom dat we straks ook op dat punt onderaan het Europese lijstje bungelen.

Lees ook op Joop: Wat als Amerika zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs?

Geef een reactie

Laatste reacties (224)