3

Tsjechische corruptie met subsidies mild gestraft

Uit geheime documenten blijkt dat de fraude veel omvangrijker is ... 'Toezicht geldstromen EU gatenkaas'

Europa is mild naar Tsjechië dat op grote schaal gefraudeerd heeft met subsidies van de Europese Unie. Dat blijkt uit geheime documenten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie die Trouw in handen heeft.

Uit de stukken blijkt dat de Europese Commissie de corruptie bagatelliseert. Er zouden prijsafspraken zijn gemaakt en projecten zouden niet beoordeeld worden op economische relevatie. Budgetten werden grof overschreden en de specificaties van aanbestedingen werden zo opgesteld dat slechts één bedrijf daaraan kon volden.

De commissie hield de misstanden lange tijd stil om dat nog Tsjechië, nog Europa daar belang bij had. In het geheime rapport zouden financiële correcties staan van 10 tot 25 procent. Het rapport van de Rekenkamer is nog strenger en heeft het over foutpercentages tot 100 procent.

Als straf heeft de Europese Commissie de fondsen voor Tsjechië met 450 miljoen euro gekort (10 procent minder steun voor infrastructuur en 5 procent minder voor milieu), terwijl eerder verkregen bedragen bij nieuwe projecten gewoon gebruikt mogen worden. Uit een geheim rapport van de commissie blijkt dat zij een derde meer wilde inhouden.

Brussel wist al lang van de misstanden in Tsjechië, maar was gebonden aan een lang traject van hoor- en wederhoor.

Naar buiten toe sprak de Commissie van ‘tekortkomingen in het functioneren’ van de Tsjechische controle-organen. Maar in een geheim rapport uit augustus concludeert de Commissie: ‘De Commissie kan de resultaten (van de Tsjechen) zoals gepresenteerd in de jaarlijkse verslagen en beoordelingen niet vertrouwen.’

Tsjechië is per inwoner één van de grootste ontvangers van Europese subsidie. Van 2007 tot 2013 had het land recht op 26,7 miljard euro.

Trouw schrijft in de Verdieping dat het toezicht op de geldstroom binnen de EU ‘gatenkaas’ is:

Europese fondsen zijn een grote steun bij het dichten van de kloof tussen voormalig West- en Oost-Europa. Maar het toezicht op de geldstromen is een gatenkaas. De Commissie moet vertrouwen op de lidstaten. Als de fraude goed georganiseerd is, kan Brussel slechts mondjesmaat optreden.

Trouw: Tsjechië fraudeert met subsidies EU

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)