Laatste update 11:00
28

‘Tsjetsjenië sluit homoseksuele mannen op in concentratiekamp’

De autoriteiten in de Zuid-Russische republiek Tsjetsjenië zou systematisch homoseksuele mannen oppakken, opsluiten, mishandelen en vermoorden. De Russische onderzoekskrant Novaya Gazeta spreekt van ‘het eerste concentratiekamp voor homo’s sinds Hitler’. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov liet in een reactie slechts optekenen dat homo’s niet bestaan in zijn land.

Volgens Novaya Gazeta, maar ook andere kranten en mensenrechtengroepen zijn er inmiddels al meer dan honderd mannen opgesloten ‘vanwege hun niet-traditionele seksuele geaardheid, of verdenking daarvan’. De arrestaties zouden deel uitmaken van een landelijke ‘zuiveringsactie’ uitgevoerd door de Tsjetsjeense politie. Bij de invallen, waarbij geregeld grof geweld wordt gebruikt, zouden al meerdere mensen om het leven zijn gekomen.

In een reactie op de beschuldigingen liet president Kadyrov tot schrik van velen slechts weten: ‘Het is niet mogelijk om iemand op te pakken en vast te zetten die niet bestaat.’ Ook het Kremlin heeft in een korte reactie gezegd niets te weten van zuiveringsacties.

Bronnen binnen de Tsjetsjeense politie laten echter weten dat er wel degelijk razzia’s worden gehouden. En ook zijn er ooggetuigen en overlevenden van het kamp die aan Novaya Gazeta hebben laten weten wat er werkelijk gebeurt. De mannen zouden in het kamp – een voormalige militaire basis in de stad Argun – onder meer afgeranseld worden en elektrische schokken krijgen toegediend, onder meer om hen te dwingen namen en verblijfplaatsen van andere homoseksuele mannen te noemen. Ook worden de families van de mannen afgeperst.

Luchtfoto van het kamp in Argun. Bron: Novaya Gazeta

Volgens Human Rights Watch worden de razzia’s al wekenlang gehouden. De eerste zou hebben plaatsgevonden nadat een LHBTQ-organisatie uit Moskou een aanvraag had ingediend om demonstraties te houden in Russische provinciesteden. Daarna zou Kadyrov opdracht hebben gegeven mannen, in leeftijd variërend van 15 tot 50 jaar, op te pakken. Een aantal van hen is later vrijgelaten, anderen zijn spoorloos verdwenen. Ten minste drie mannen zouden het kamp niet hebben overleefd.

Kadyrov, die Tsjetsjenië bestuurt als een ware dictator, wordt al langer beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen. Onder de Tsjetsjenen heeft hem dat de bijnaam “het monster van de noordelijke Kaukasus” opgeleverd. Hoewel Kadyrov het land tiranniseert en in veel gevallen zelfs lak heeft aan de officieel geldende Russische wetten, wordt vanuit Moskou een oogje toegeknepen. Omdat Kadyrov met harde hand een einde heeft gemaakt aan Tsjetsjeense opstanden, geeft Poetin hem min of meer vrij spel.

Mensenrechtenorganisaties hebben er bij het Kremlin op aangedrongen actie te ondernemen. Zij hebben de Russische president Poetin erop gewezen dat Rusland volgens internationale verdragen verplicht is op te treden tegen de vervolgingen in Tsjetsjenië. Die oproep is waarschijnlijk aan dovemansoren gericht: onder Poetins bewind zijn in Rusland al meerdere anti-LHBTQ wetten doorgevoerd.

Bronnen: Novaya Gazeta, PinkNews, De Morgen

Geef een reactie

Laatste reacties (28)