Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije bombardeert doelen PKK, schendt wapenstilstand

  •  
14-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
389 keer bekeken
  •  
pkk300
PKK-strijders vechten tegen IS in Kobani en willen dat Turkije ingrijpt
De Turkse luchtmacht zou luchtaanvallen hebben uitgevoerd op doelwitten van de Koerdische guerrillabeweging PKK. Dat melden verschillende Turkse media, waaronder de krant Hurriyet. De bombardementen zouden zondag hebben plaatsgevonden in de buurt van de Turkse grens met Irak.
De Koerdische Arbeiderspartij PKK is verboden in Turkije en wordt door de Turkse overheid als terroristische organisatie aangemerkt. PKK-leider Abdullah Öcalan zit er een levenslange gevangenisstraf uit.
NRC-correspondent in Turkije, Marloes de Koning, noemt het bericht een ‘zorgwekkende ontwikkeling’: 
Dit zou het einde kunnen inluiden van de wapenstilstand tussen de milities van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en het Turkse leger die sinds 1,5 jaar van kracht is. De PKK wil dat Turkije ingrijpt om te voorkomen dat de Koerdisch-Syrische stad Kobani in handen van IS valt. In Kobani vechten PKK-milities tegen IS. Öcalan had de Turkse regering een ultimatum gegeven. Dat loopt morgen af.” 
Öcalan onderhandelt vanuit de gevangenis met de Turkse regering over een blijvende oplossing voor het conflict met de grote Koerdische minderheid in Turkije.
Cc-foto:  James Gordon , een Koerdische PKK-strijder kijkt uit over het grensgebied tussen Irak, Iran en Turkije

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.