Laatste update 17:21
32

Turkije gooit Nederlandse journalist het land uit

Update 17:15
Inmiddels vermoedt Boersma zelf dat haar relatie met een Syrische man de reden is van haar uitzetting. Hij zou verbonden zijn aan de Syrische terreurbeweging Jahbat al-Nusra en werd in debatcentrum De Balie herkend als lid van de terreurgroep. De man zou afgelopen najaar in Nederland zijn opgepakt. De relatie tussen de man en Boersma eindigde in 2015.

Update 14:20
De NOS meldt dat het Openbaar Ministerie onlangs Turkije om informatie heeft gevraagd over journalist Boersma en andere personen. Dat informatieverzoek werd gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Boersma wordt niet verdacht van terroristische misdrijven maar is wel verdachte. Het OM wil niet zeggen waarvan ze verdacht wordt.

Boersma is op inmiddels Schiphol geland. Ze is niet aangehouden.

Update 11.20 uur:
Turkije beschuldigt de Nederlandse journalist Ans Boersma van ‘banden met terrorisme’, aldus een woordvoerder tegen Reuters.

Een woordvoerder van Erdogan claimt dat Turkije hierover getipt zou zijn door de Nederlandse politie:

Het OM kan dat niet bevestigen:

Eerder:
De Nederlandse journalist Ans Boersma, die schrijft voor het FD, Trouw en OneWorld, is vanmorgen Turkije uitgezet. Boersma vliegt op dit moment terug naar Nederland.

Toen de journalist gisterochtend bij de Turkse immigratiedienst kwam om papieren in te leveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning, werd ze opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze te horen dat ze zou worden uitgezet.

De Turkse autoriteiten willen geen reden geven voor haar uitzetting, maar Boersma zou verteld zijn dat ze om “veiligheidsgerelateerde” redenen zou worden uitgezet. Hulppogingen van een advocaat en het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul konden daar niets aan veranderen.

Een politie-auto bracht haar naar het vliegveld, waar ze de nacht heeft doorgebracht. Boersma laat weten goed behandeld te zijn, maar ze mocht niet meer naar huis om haar spullen te halen. Alles wat ze bij zich heeft, is haar rugzak en de kleren die ze draagt.

Hoofdredacteur Jan Bonjer van het FD is diep geschokt en stelt de uitzetting juridisch aan te willen vechten:

Ans deed haar werk verstandig en verantwoord. Deze maatregel is een flagrante schending van de persvrijheid. Het is buitengewoon triest dat journalisten in Turkije niet ongestoord hun werk kunnen doen.

Afbeelding: screenshot Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)