106

Turkije: ‘Stop racistisch beleid jegens Turkse Nederlanders’

Update: Turkse minister neemt kritiek enigszins terug na gesprek Koenders ... Ankara stuurt boze brief naar Den Haag

Turkije heeft in een officiële brief aan Den Haag de ‘agressieve en racistische’ benadering van de Turks-Nederlandse gemeenschap aan de orde gesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Turkije heeft het over “racistische aanvallen, die onverenigbaar zijn met de historische banden met Nederland”.

Updates onderaan artikel

Aanleiding voor de brief uit Ankara is een rapport over Turkse organisaties waarin werd beweerd dat organisaties als Milli Görüs de integratie van Turkse Nederlanders verstoren en dat de invloed van de Turkse regering op die organisaties groot zou zijn.

Turkije wil dat Nederland stopt met de stroom “aan initiatieven en verklaringen die schadelijk kunnen zijn voor de bilaterale verhoudingen”.

Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende natie zijn onacceptabel.

Update 16.55
Het CDA en de SP willen dat minister Asscher harder optreedt tegen mogelijke invloeden vanuit Turkije op Turkse Nederlanders. PvdA vindt die reactie voorbarig. 
PvdA-Kamerlid Vermeij:

“Ik ga er niet over om nu te vragen aan de minister of hij welke ambassadeur dan ook op het matje wil roepen.”

Update 22.15 uur
Nieuwsuur meldt dat Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, nadat hij zijn zorgen uitte over de brief, in gesprek is gegaan met zijn ambtsgenoot in Turkije: minister Cavusoğlu.

Koenders heeft gezegd dat Turkije zich niet zou moeten bemoeien met een democratisch debat over integratie hier in Nederland. Hij vindt het ongepast. Volgens Koenders nam Cavusoğlu enige afstand van de in de brief geuite kritiek op de overheid. Hij zei dat de Turkse overheid signalen opving van Turkse-Nederlanders en dat de brief vooral een reactie daarop was en niet zozeer bedoeld was als een directe aanval op de Nederlandse politiek. De Turkse minister uitte zijn zorgen over recente reacties in de Nederlandse samenleving op de integratie van Turkse Nederlanders. Minister Koenders en Cavusoğlu hebben afgesproken elkaar op korte termijn te spreken over deze wederzijdse zorgen.

Hurriyet: Turkey warns Dutch authorities about ‘racist policies’ toward Turks

Cc-foto: Upi FIIA

Geef een reactie

Laatste reacties (106)