40

Turkije strijdt niet alleen tegen IS, maar ook tegen Koerden

President Erdogan lijkt alle vormen van oproer aan de grenzen van Turkije in de kiem te willen smoren

Afgelopen week heeft de Turkse regering de aanval op IS geopend. Maar niet alleen de terreurgroep moet vrezen voor luchtaanvallen, ook doelen van PKK moesten het ontgelden. Turkije zegt hiermee te reageren op aanslagen in het zuiden van Turkije. Vooralsnog voert Turkije alleen luchtaanvallen uit en is het land niet van plan om grondtroepen Syrië in te sturen. Enerzijds is er veel lof voor president Erdogan, omdat hij – eindelijk – ingrijpt in Syrië, maar critici zien vooral de ‘manipulatieve’ hand van de president om op verschillende fronten tegelijk oorlog te voeren. Dat schrijft dagblad Trouw.

De Syrische PKK-bondgenoot, PYD, strijdt samen met de Amerikanen tegen IS. Daarom was de aanval op PKK frappant en onverwachts. Maar ook omdat de Turken en de Koerdische PKK-guerrillastrijders in 2012 weer het overleg startten, waarna een bestand werd afgekondigd dat, voor het eerst in decennia, eindelijk een kans op vrede bood in Oost-Turkije.

In de grote Turkse steden houdt de politie gelijktijdig ook huis; honderden Koerden die vermoedelijk voor PKK werken, zijn gearresteerd. Critici menen dat de president met deze aanvallen zijn eigen hachje wil redden, al is het omdat de Koerdische partij HDP het in juni boven verwachting goed deed; de regeringspartij AKP verloor de absolute meerderheid in het parlement.

NAVO-spoedzitting
Turkije heeft om een spoedzitting van de NAVO gevraagd; dinsdag komen de leden bijeen voor een spoedberaad. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat Turkije wil praten over de strategie tegen IS én tegen de Koerdische strijders van PKK.

Erdogan heeft zich, ondanks internationale druk, lange tijd niet tot nauwelijks bemoeid met wat er in buurland Syrië gebeurt. Na de bloedige aanslag door IS in Suruç, waarbij 32 doden vielen, lijkt het tij echter voorgoed gekeerd. 

cc-foto: Jordy Ferrús

Geef een reactie

Laatste reacties (40)