Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije strijdt niet alleen tegen IS, maar ook tegen Koerden

  •  
27-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
kobani300.png
President Erdogan lijkt alle vormen van oproer aan de grenzen van Turkije in de kiem te willen smoren
Afgelopen week heeft de Turkse regering de aanval op IS geopend. Maar niet alleen de terreurgroep moet vrezen voor luchtaanvallen, ook doelen van PKK moesten het ontgelden. Turkije zegt hiermee te reageren op aanslagen in het zuiden van Turkije. Vooralsnog voert Turkije alleen luchtaanvallen uit en is het land niet van plan om grondtroepen Syrië in te sturen. Enerzijds is er veel lof voor president Erdogan, omdat hij – eindelijk – ingrijpt in Syrië, maar critici zien vooral de ‘manipulatieve’ hand van de president om op verschillende fronten tegelijk oorlog te voeren. Dat schrijft dagblad Trouw.
In de grote Turkse steden houdt de politie gelijktijdig ook huis; honderden Koerden die vermoedelijk voor PKK werken, zijn gearresteerd. Critici menen dat de president met deze aanvallen zijn eigen hachje wil redden, al is het omdat de Koerdische partij HDP het in juni boven verwachting goed deed; de regeringspartij AKP verloor de absolute meerderheid in het parlement.
Erdogan heeft zich, ondanks internationale druk, lange tijd niet tot nauwelijks bemoeid met wat er in buurland Syrië gebeurt. Na de bloedige aanslag door IS in Suruç, waarbij 32 doden vielen, lijkt het tij echter voorgoed gekeerd. 
cc-foto: Jordy Ferrús

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.