8

Turkije zet Duitse journalist vast op verdenking van ‘terroristische propaganda’

Een journalist van de Duitse krant Die Welt is in Turkije vastgezet op verdenking van terroristische propaganda en het aanzetten tot haat. Dat meldt de Volkskrant. Een Turkse rechtbank heeft besloten dat de man vast blijft zitten tot aan zijn proces, iets dat volgens kenners maanden of zelfs jaren kan duren.

Het gaat om Turkije-correspondent Deniz Yücel die zowel de Duitse als de Turkse nationaliteit heeft. Yücel had – samen met vele andere journalisten – verslag gedaan van e-mails die door hackers gestolen zouden zijn uit de mailbox van minister van Energie Berat Albayrak, die toevallig ook de schoonzoon is van de Turkse president Erdogan. Daarop werd Yücel op 14 februari aangehouden en na een ondervraging van ruim drie uur onder arrest geplaatst in afwachting van een officiële aanklacht. Die is er nu.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de gevangenneming van Yücel veroordeeld. Dat de journalist vast blijft zitten tot zijn proces is volgens Merkel disproportioneel. ‘We blijven aandringen op een eerlijke en juridisch juiste behandeling van Deniz Yücel en hopen dat hij snel zijn vrijheid terugkrijgt,’ aldus Merkel.

In Duitsland is inmiddels een petitie gestart om Yücel vrij te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)