11

Turks parlement stemt in met hervorming grondwet

Wetsvoorstel wil onder andere macht van het leger ter discussie stellen, een van de eisen voor EU-lidmaatschap

Het parlement van Turkije heeft vrijdagochtend ingestemd met een wetsvoorstel om de grondwet te hervormen. Het voorstel stelt onder meer de rol van het leger en de juridische macht in Turkije ter discussie.

Het wetsvoorstel moet nu door president Abdullah Gül worden ondertekend. Daarna zou binnen zestig dagen een referendum over de hervorming van de grondwet kunnen worden gehouden. Dat meldt Trouw vrijdag.

De huidige grondwet is kort na een militaire staatsgreep in 1980 opgesteld en is een heet hangijzer in de Turkse politiek. De regerende partij AKP van premier Tayyip Erdogan heeft de afgelopen jaren de dominante positie van het leger in de politiek al beperkt en ter discussie gesteld. De hervormingen zijn ook een eis voor eventuele toetreding tot de Europese Unie. 

In februari startte een strafrechtelijk onderzoek naar coupplannen van officieren in 2003. Tientallen officieren werden gearresteerd voor hun betrokkenheid hierbij. Hierdoor is de spanning tussen strijdkrachten en regering opgelopen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)