Laatste update 16:38
20

Turkse consulaat in Rotterdam pakt paspoorten af

Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft paspoorten in beslag genomen van mensen die sympathiseren met de Gülenbeweging. Het consulaat zegt volgens Trouw dat ze te boek staan als voortvluchtige in hun land van herkomst en dat ze een eendaags paspoort kunnen krijgen om naar Turkije te vliegen. Daar zouden ze dan voor de rechter moeten verschijnen om hun onschuld te bewijzen.

Bij het kabinet zijn enkele gevallen bekend waarbij het paspoort van Turkse Nederlanders is ingetrokken. Ook asieladvocaten hebben de afgelopen maanden steeds meer meldingen gekregen. Het zou niet alleen maar gaan om ‘gülenisten’, maar ook om mensen met een Koerdische achtergrond en kritische journalisten. Het Turkse consulaat wil de inname bevestigen noch ontkennen en weigert verder in te gaan op een ‘diplomatieke aangelegenheid’.

Sinds de couppoging stijgt het aantal inbeslagnames van paspoorten. Hierdoor kunnen mensen, wanneer ze niet in het bezit zijn van een tweede paspoort, ernstig in de problemen komen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een woordvoerder van het IND zegt wel dat het niet onmogelijk is om zonder paspoort een verblijfsvergunning te krijgen of te verlengen. “In uitzonderlijke omstandigheden kan iemand in de gelegenheid worden gesteld om zijn identiteit op een andere manier aannemelijk te maken. Dat geldt voor iedere vreemdeling en niet alleen voor Turkse onderdanen.”

De Turkse regering houdt Fethullah Güllen verantwoordelijk voor de mislukte coup op 16 juli van 2016. De Turkse consul Sadin Ayyildiz gaf eerder in een interview te kennen dat hij alle Gülen-aanhangers ziet als terroristen.

Het Turkse consulaat kwam in opspraak toen er brieven werden gestuurd naar gemeenten met daarin instructies hoe om te gaan met demonstraties tegen de Turkse regering. Hierop heeft premier Rutte contact opgenomen met de Turkse president Erdogan om hem te laten weten dat Nederland geen Turkse bemoeienis duldt in binnenlandse aangelegenheden.

Een woordvoerder van het kabinet reageert op het intrekken van paspoorten:

 Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken. Nederland heeft daar geen invloed op. Dat is andersom net zomin het geval.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)