3

Turkse geheime dienst ontvoert en martelt politieke tegenstanders

Politieke tegenstanders van de Turkse president Erdogan worden ontvoerd om gedwongen verklaringen af te leggen over aanhangers van Fethullah Gülen, de aartsvijand van Erdogan die volgens hem achter de couppoging in 2016 zat. Dit zegt een samenwerkingsverband van verschillende internationale media, waaronder de Duitse publieke omroep ZDF, de Duitse onderzoeksgroep Correctiv, de Franse krant Le Monde en de Israëlische krant Haaretz. De ontvoeringen vinden volgens de groep ook plaats in het buitenland, zou blijken uit geheime documenten en video’s. Ook spraken de journalisten getuigen en slachtoffers.

De uitvoering van de operatie zou in handen zijn van de Turkse geheime dienst MIT. Slachtoffers vertelden dat ze op straat een busje werden ingetrokken en een zak over hun hoofd kregen. Vervolgens kwamen ze in een geheime gevangenis terecht. Slechts als ze werd gevraagd iemand te identificeren ging de zak eraf. Ze kregen klappen en er werd gedreigd met seksueel geweld, vertelde een de slachtoffers die spraken met Correctiv en ZDF.

De directeur van de Duitse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kent tientallen vergelijkbare gevallen: “We moeten ervan uitgaan dat dit systematisch gebeurt.”

Cc-foto: Pedro Alves

Geef een reactie

Laatste reacties (3)