16

Turkse omroepen beboet voor uitzenden ‘Taksim’

Kleine tv-zenders beboet, grote besteden niet of nauwelijks aandacht aan demonstraties ... Eerder ook advocaten gearresteerd voor steun aan betogers

Vier Turkse tv-zenders die verslag deden van de demonstraties op het Taksimplein in Istanbul, hebben een boete gekregen. De zenders hebben volgens de Turkse toezichthouder schade toegebracht aan de “lichamelijke, morele en mentale ontwikkeling van de jeugd”. Dat meldt de NOS.


Het gaat om de relatief kleine omroepen Halk TV (‘Volkstelevisie’), Ulusal, Cem en EM. Hoe hoog de boete is, is nog niet duidelijk. Halk TV was al eerder gewaarschuwd, vanwege een filmpje waarin Erdogan vernederd zou worden.

Volgens de NOS deden grote tv-stations, zoals CNN Türk en de publieke zender TRT, nauwelijks tot geen verslag van de demonstraties en ongeregeldheden op het Taksimplein. NOS-correspondent Bram Vermeulen zegt dat CNN Türk op het hoogtepunt van de protesten tegen Erdogan een documentaire over pinguïns uitzond.

Advocaten
Dinsdagochtend heeft de politie ook minstens 50 advocaten opgepakt die demonstranten van het Taksimplein verdedigden, zo meldde het AD op basis van berichten in Turkse media (zie ook video).  Er werd geprotesteerd bij de Caglayan rechtbank in Istanbul, maar dit werd door de politie neergeslagen. “We kwamen samen om een persverklaring af te geven over de gebeurtenissen rond het Gezipark toen de politie ons aanviel”, zegt de advocate Fatma Elif Koru tegen de Britse krant The Guardian. “Het was erg gewelddadig. 49 collega’s zijn gearresteerd en velen zijn gewond. Ze schopten zelfs tegen ons hoofd terwijl we op de grond lagen. Ze sloegen en duwden, sloten ons in en vielen aan.”

NOS: Boetes voor uitzenden ‘Taksim’

Geef een reactie

Laatste reacties (16)