9

Turkse vrouwen in opstand tegen geweld en onderdrukking

Brute moord op jonge studente Özgecan Aslan brengt storm van protest teweeg ... Gender-gerelateerd geweld in 10 jaar verdrievoudigd

Özgecan Aslan studeerde psychologie en was slechts twintig jaar oud toen ze vorige week woensdag op brute wijze vermoord werd door een man die haar wilde verkrachten. Nadat ze pepperspray in zijn ogen spoot stak de 26-jarige taxibuschauffeur haar neer en sloeg hij haar dood met een ijzeren staaf. Hij riep de hulp van zijn vader en een vriend in, stak haar lichaam in brand en dumpte haar in een rivier in Tarsus, waar ze vorige week vrijdag gevonden werd. De moord bracht een storm van protest teweeg, zowel op social media als op straat.

Honderdduizenden Turkse vrouwen deelden hun ervaringen met intimidatie, fysieke mishandeling of seksueel geweld aan de hand van mannen onder de hashtag #sendeanlat (#verteljouwverhaal). In steden als Istanbul en Ankara gingen mensen in het zwart gekleed de straat op om te demonstreren tegen de moord en de passieve houding van politiek, Justitie en politie wat betreft geweld tegen vrouwen. Daarbij zongen ze leuzen als ‘You’ll never walk alone’.

De begrafenis van Aslan in haar geboorteplaats Mersin werd bijgewoond door duizenden vrouwen. Geheel tegen de lokale en religieuze traditie – en ondanks herhaalde waarschuwingen van de imam – droegen vrouwen haar kist en begroeven haar lichaam ‘opdat geen andere mannenhanden haar nog zouden aanraken’.

Vrouwenrechtengroeperingen waarschuwen al jaren voor de sterk afnemende gelijkheid en vrijheden in het land. De afgelopen 10 jaar is het aantal gender-gerelateerde moorden verdrievoudigd. Tussen 2003 en 2013 nam huiselijk geweld sterk toe. Turkije neemt een 125e plaats in van de 142 landen in het Global Gender Gap report en staat op de laatste plaats van OECD-landen.

Cc-foto: @KadinCinayeti

Geef een reactie

Laatste reacties (9)